Poluarea -perspective ecologice

Trimis la data: 2003-04-03 Materia: Geografie Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 6002
Autor: Ilona76 Dimensiune: 5kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Poluarea aerului
Poluarea- se face atunci cand aerul se incarca cu substante straine,
-consta in modificarea compozitiei naturale prin patrunderea unor elemente straine, nocive si care pot provoca tulburarea sanatatii persoanelor expuse.

Aerul este vital pentru om. Fara aer, omul poate supravietui cel mult sase minute. De asemenea nici viata, celorlalte vituitoare, nu este posibila in absenta aerului.

Oxigenul- se afla in aer, in proportie de 20,95%. Sub 10% oxigen in aer, viata devine imposibila. Procentul de oxigen scade cu inaltimea si cu reducerea presinii atmosferice.

Aerul poate fi poluat prin doua surse:
-naturale –cand erup vulcanii, degaja praf si gaze, in atmosfera; de asemenea, -artificiale –procese de combustie, transporturi, procese industriale
Datorita activitatilor umane, in ultimul timp au aparut unele modificari ale compozitiei aerului, inspecial in apropierea intreprinderilor industriale si in orase; modificari care, de cele mai multe ori imfluenteaza negativ caliutatea aerului.

Zi de zi ajung in aer cantitati enorme de gaze de esapament. Candvfa fenomenul s-a limitat doat la zonele puternic industrializate si orase. Metodele de agricultura intensa care s-au extins in intreaga lume au contribuit la cresterea cantitatii gazelor poluante, precum si la producerea unor substante, cum ar fi ierbicidele, insecticidele.

Unele componente ale gazelor de esapament, in cazul in care sunt inhalate, provoaca tulburari pulmonare: bronsite, astm pulmonar, si altele.
Gazele freonice deterioreaza statul de ozon, deschizand calea spre pamant a componentelor daunatoare din raditiile solare.

Consecintele poluarii
Agentii poluanti actioneza simultan, exercitand o poluare complexa.
Efectul de sera—este o consecinta a proprietatii gazelor din atmosfera (dioxid de carbon, gaz metan, ozon, clorofluorocarburi) de a imagazina caldura reflectata de pamant.Fenomenul de ,,Smog’’ apare atunci cand in jurul particolelor de praf industrial din aer, se condenseza vapori de apa rezultand o adevarata ,,perdea’’ intre Pamant si Soare.

Legatura dintre aer si sanatate
Pentru a asigura satarea de sanatate a organismului, fiecare celula a corpului omenesc are nevoie de un aport continu si proaspat de oxigen, care este extras din aerul pe care il respiram si este trimis la nivelul tuturor tesuturilor prin intermediul globulelor rosii din sange.
Tot ceea ce impiedica accesul oxigenului la nivelul plamanilor sau eliberarea lui spre celulele organismului prezinta consecinta grave asupra sanatatii.

Observatie
Reciclarea salveaza omenirea
Cand respiri data viitoare, multumeste-i unui copac, sau altei plante verzi.
Daca n-ar recicla ele aerul, noi nu am mai avea oxigen. Daca se distrug padurile, asa cum se intampla in America de Sud, unde imense zone sunt distruse datorita ploilor acide—cantitatea de oxigen scade iar cantitatea de dioxid de carbon creste si retine caldura.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.