Poluarea atmosferei

Trimis la data: 2002-06-20 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 10509
Autor: Andrei Popescu Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Poluarea atmosferei
Poluarea constă în impuruficarea atmosferei, apelor subterane, a celor subterane şi a solului cu diferite substanţe.Reprezintă una din problemele fundamentale ale umanităţii şi este consecinţa ruperii echilibrului ecologic dintre om şi natură. Acest fenomen de poluare a atmosferei este intr-o continuă creştere. In ultimii 200 ani industrializarea globală a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic.

Poluarea atmosferei
Arderea cărbunelui şi a gazului metan a dus la formarea unor cantităţi enorme de dioxid de carbon şi alte gaze ,mai ales după sfârşitul secolului trecut când a apărut automobilul . Dezvoltarea agriculturii a determinat acumularea unor cantităţi mari de metan şi oxizi de azot în atmosferă. Se estimează că poluarea atmosferică contribuie anual la aproximativ 120.000 de decese în SUA. In fiecare an dezvoltarea industriei generează miliarde de tone de materiale poluante. Poluarea mediului înconjurător are loc pe mai multe căi. Astfel poluarea poate fi: naturală, artificială, chimică, fizică, biologică.Factorii care contribuie la poluarea naturală sunt: -ceaţa- este formată din picături de marime variabilă.Dacă diametrul lor nu depăşeşte 10 um picăturile se numesc mist(în engleză ceaţă fină ), iar dacă este mai mare, se numesc fog (ceaţă deasă) .-.vaporii-sunt gaze care se condensează în condiţii normale, de ex.: vaporii de apă.
-praful-provine din diviziunea materiei fine în particule aproape coloidale de 10-100 nm.

Poluarea atmosferei
Alţi factori de poluare şi cei mai importanţi sunt factorii artificiali(creaţi de om):gazele-sunt substanţe care, în condiţii normale (temperatură locală, presiune 1013 hPa) sunt în stare gazoasă, lichefiindu-se la temperatura joasă (condensare), de ex.: CO2, SO2, ozonul.Fumul-este un amestec de particule solide şi coloidale cu picături lichide.

Poluarea atmosferei
Factorii chimici contribuie şi ei la poluarea aerului.Emisiile sunt substanţe eliberate în atmosferă de către uzine. Aceste substanţe se răspandesc pretutindeni,căzând din nou sub forma de particule si mai fine decât poluarea atmosferica mâsurabilâ în locurile de emisie.
Iată câteva exemple de factori poluanţi de origine chimică: oxizi de sulf, oxizi de azot, amoniac, monoxid de carbon, compuşi organici volatili şi pulberi în suspensie; emisii în atmosferă (ex:poluarea pânzei freatice din zona Ploieşti cu produse petroliere reziduale)
cloruri, sulfaţi, amoniu, azotaţi, uree, fluoruri, fosfor, fier şi substanţe în suspensie (în apele uzate);

Poluarea atmosferei
Un alt factor poluant sunt ploile acide. Ploaia acidă este un tip de poluare atmosferică, formată când oxizii de sulf şi cei de azot se combină cu vaporii de apă din atmosferă, rezultând acizi sulfurici şi acizi azotici, care pot fi transportaţi la distanţe mari de locul originar producerii, şi care pot precipita sub formă de ploaie. Ploaia acidă este în prezent un important subiect de controversă datorită acţiunii sale pe arii largi şi posibilităţii de a se răspândi şi în alte zone decat cele iniţiale formării. Intre interacţiunile sale dăunatoare se numară: erodarea structurilor, distrugerea culturilor agricole şi a plantaţiilor forestiere, ameninţarea speciilor de animale terestre dar şi acvatice, deoarece puţine specii pot rezista unor astfel de condiţii, deci în general distrugerea ecosistemelor.

Poluarea atmosferei
Efectul de seră:Gazele deja existente in atmosfera trebuie sa reţină căldura produsă de razele soarelui reflectate pe suprafaţa Pământului.Fără aceasta Pământul ar fi atât de rece încât ar îngheţa oceanele iar oamenii ,animalele şi plantele ar muri. Insă atunci cand din cauza poluării creşte proporţia gazelor numite gaze de seră ,atunci este reţinută prea multă caldură şi întregul pământ devine mai cald.Din acest motiv în secolul nostru temperatura medie globală a crescut cu o jumatate de grad.Oamenii de stiinţă sunt de parere ca această creştere de temperatură va continua ,şi după toate aşteptarile ,până la mijlocul secolului urmator va ajunge la valoarea de 1,5-4,5 grade C.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.