Poluarea atmosferica

Trimis la data: 2013-09-30 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cristinaelena13 Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.Notiuni generale despre atmosfera
Atmosfera terestra este definita ca fiind invelisul gazos alcatuit din aer, care inconjoara Pamantul,fara o limita superioara precisa,avand o compozitie si proprietati aproximativ constante pana la circa 5000 m altitudine.Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind protectia atmosferei nr. 243/2000,prin atmosfera se intelege " masa de aer care inconjoara suprafata terestra ,incluzand si stratul protector de ozon".

Prin aer inconjurator se intelege aerul atmosferic, exclusiv cel din locurile de munca.Aerul normal (uscat) este un amestec de gaze format din circa 78% N2,21% O2,si alte gaze (argon,neon,heliu).In atmosfera aerul ocupa circa 96% din volum,restul de 4% revenind apei,in stare de vapori. Comparativ cu celelalte medii (apa,sol etc.) aerul este mediul cel mai mare ,mai uniform raspandit in jurul Pamantului. Poluarea atmosferei a aparut odata cu dezvoltarea industriala si s-a extins in decursul ultimelor decenii.

Atmosfera actioneaza ca o patura protectoare ,mentinand o temperatura propice vietii pe Pamant si ecranand razele daunatoare ale Soarelui. Formata din mai multe straturi distincte, atmosfera,cat si modul in care se realizeaza circulatia aerului ,au un efect considerabil asupra climei si a sistemelor climatice, inclusiv asupra regimului precipitatiilor.

2. Notiuni generale despre poluarea atmosferei
In viziunea Organizatiei Mondiale a Sanatatii: "Se vorbeste despre poluare atunci cand una sau mai multe substante sau amestecuri de substante sunt prezente in atmosfera in cantitati, sau pe o perioada care, pot fi periculoase pentru oameni, animale, sau plante si contribuie la punerea in pericol sau vatamarea activitatii sau bunastarii persoanelor".

Prima Conferinta General Europeana pentru Protectia Mediului Inconjurator care a vut loc la Geneva in 1979 defineste poluarea atmosferica ca fiind:"eliberarea in aer,de catre oameni,mijlocit sau nemijlocit de substante sau energie cu efecte nocive,precum si periclitarea sanatatii,daune comorilor vii si ecosistemelor sau altor bunuri,precum si o limitare a binefacerilor mediului sau a altor drepturi de drept a mediului".

Poluarea atmosferei corespunde deci, prezentei unor substante straine acesteia sau variatiei semnificative a proprietatilor sale. Din acest punct de vedere trebuie retinut ca aerul atmosferic are:o anumita densitate, care variaza cu compozitia, temperatura si presiunea la un moment dat si depinde de inaltimea fata de sol;

-o anumita umiditate, rezultata din evaporarea apei si care este unul dintre cele mai schimbatoare fenomene meteorologice;umiditatea atmosferica scade cu altitudinea si variaza cu temperatura, comform unor cicluri naturale, diurn si anual, in functie depozitia geografica;
-o anumita presiune, care scade cu altitudinea, aerul devenind mai rarefiat; presiunea atmosferica normala se masoara la nivelul marii si la 45ยบ latitudine si este egala cu1.013,3 mbar sau 760 torr;
-o anumita temperatura, care de asemenea scade cu altitudinea; in plus,prezinta variatii periodice,in functie de altitudine,latitudine,anotimp si accidentale,determinate de transportul unor mase de aer,cald sau rece,ceea ce determina perturbatii ale presiunii atmosferice.

In timp,s-au acumulat date care atesta ca prezenta unor substante straine compozitiei atmosferei afecteaza,mai mult sau mai putin vizibil,echilibrele ecologice si insasi viata omului.Pentru cercetarea problemelor atmosferice Antarctica si Polul Nord sunt medii perfecte de explorare,deoarece murdaria pe care omul din toate timpurile a aruncat-o in atmosfera se pastreaza in straturile de gheata.

Privit in calitatea sa de cadru natural al vietii,aerul devine poluat in momentul in care concentratia substantelor straine introduse in mod artificial sau natural,sistematic sau numai accidental, la un nivel care poate dauna sanatatii sau vietii animale sau vegetale.Considerat ca element de viata si nutritie,aerul respirat de om trebuie sa aiba puritatea necesara proceselor de ardere din interiorul corpului sau.Aerul de calitate inferioara provoaca o respiratie greoaie care nu asigura ventilarea normala a plamanului si deci,intreaga cantitate de oxigen necesara oxidarilor interne.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.