Poluarea cu hidrocarburi a apelor de suprafata. Senzori de detectie

Trimis la data: 2012-02-26 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Marina zara Dimensiune: 5065kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In cea ce priveste poluarea apelor, hidrocarburile aromatice policiclice sunt cele ce cauzeaza cele mai mari probleme. Aceste hidrocarburi pot fi mutagenice(cauzeaza mutatii), morfogenice(cauzeaza deformatii), carcinogenice(cauzeaza cancer) si teratogenice.Simplu fapt ca ne expunem zilnic la astfel de substante chimice cand stim cat este de periculos este uimitor, dar faptul ca ucidem viata salbatica a planetei prin lipsa noastra de grija este catastrofal.

Comportamentul compusilor organici este dependent de structura lor moleculara, marimea, forma si prezenta gruparilor functionale care sunt importante pentru determinarea toxicitatii.Procesele fizice determina miscarea substantelor chimice in apa; miscarea depinde de proprietatile substantelor chimice si de proprietatile apei.

Apa este un lichid polar, ceea ce inseamna ca atomii de oxigen din molecula de apa atrag electronii atomului de hidrogen, astfel incat acestia dezvolta sarcini partial pozitive. Atomul de oxigen dobandeste o sarcina partial negativa prin care poate atrage alti atomi ai altor molecule de apa pentru a forma legaturi de hidrogen.In compusii non-polari, cum sunt hidrocarburile, nu exista separare de sarcini deci nu se dizolva in apa.

Apa tinde sa formeze agregate in care patru molecule inconjoara fiecare molecula de apa.Cationii si anionii au o afinitate pentru acele parti din apa care sunt incarcate cu sarcini opuse, astfel incat agregatele sunt dezbinate si ionii sunt dizolvati.Multe saruri organice si compusi organici polari sunt solubile in apa, dar lichidele organice non-polare nu sunt.Din aceasta putem concluziona ca moleculele care pot efectua separare de sarcina pot sa se dizolve usor in apa.

O consecinta a polaritatii este efectul hidrofobic.In procesul de formare a agregatelor, apa exclude activ substantele non-polare.Acest lucru conduce la formarea bistraturilor fosfolipidice, care contribuie la miscarea poluantilor hidrofobici prin membrane.Daca un compus ramane in apa este determinat si de presiunea de vapori.

Presiunea de vapori reprezinta tendinta unui lichid sau solid de a trece in stare de vapori.Presiunea de vapori creste odata cu cresterea temperaturii, in timp ce energia cinetica a moleculelor de suprafata creste.Stabilitatea moleculara este factorul care determina timpul pe care o substanta chimica il petrece in mediu precum si distanta pe care se deplaseaza.

Este important sa cunoastem structura compusilor organici pentru a putea prezice influenta lor asupra organismelor vii si a mediului inconjurator.Compusii organici care sunt periculosi pentru mediu sunt toti facuti de om.

Exista un motiv pentru care presupunem o crestere a poluarii cu produse petroliere datorata:
1.Cresterii flotei marine, inclusiv a flotei de tancuri petroliere;
2.Utilizarea platformei continentale pentru expluatarea de resurse suplimentare de petrol(dintr-un total de 27.5 milioane km2, intre 8 si 10 milioane km2 poate detine rezerve petroliere);
3.Lipsa de eficacitate a masurilor legislative impotriva poluarii cu petrol.

Aspectele diferite ale poluarii cu petrol in apele marine au fost studiate in unele tari, totusi, eforturile facute in acest sens sunt insuficiente.Petrolul si derivatii acestuia sunt folositi drept combustibil, pentru producere de materiale plastice, si in multe alte scopuri.Aceste produse petroliere ajung in apa in special in urma scurgerilor accidentale de la nave, tancuri petroliere si conducte.Multe produse petroliere sunt toxice daca sunt ingerete de animale, si deversarea de petrol afecteaza penele pasarilor si blana animalelor deseori producand moartea acestora.

In Statele Unite, a inceput o campanie puternica in anul 1972 impotriva poluarii apelor, cand Congresul a aprobat Legea Apelor Curate(Clean Water Act).Aceasta lege a initiat un scop national de a pune capat poluarii apelor.De cand legea a fost aprobata in 1972, majoritatea surselor evidente de poluare din Statele Unite au fost curatate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.