Poluarea radioactiva de la Fukushima

Trimis la data: 2013-10-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: gaybee Dimensiune: 45kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Problematica "mediului inconjurator" - subiect aparent usor de dezbatut si "generos in oferte" de exprimare spontana, dar nu intotdeauna foarte documentata - este, in realitate, unul complex (datorita interssi multidisciplinaritatii sale) si deosebit de delicat. Cuvantul "mediu" exprima si acopera o notiune globala, utilizata in toate domeniile de activitate, inclusiv in ramurile stiintei care se ocupa, direct sau indirect, de protectia factorilor de mediu naturali si artificiali.

Prin mediu intelegem - conform definitiei din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1196 din 30 decembrie 2005) - ansamblul conditiilor si elementelor naturale ale Terrei: apa, aerul, solul si subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv unele valori materiale si spirituale, calitatea vietii si conditiile care pot influenta bunastarea si sanatatea omului.

Din definitia de mai sus, rezulta ca notiunea cuprinde atat mediul natural - natura in forma sa originara, cu partile ei vizibile si invizibile, reprezentand conditia existentei tuturor vietuitoarelor (terenurile de orice fel, subsolul oricaror terenuri, apele subterane si de suprafata, padurile, aerul, flora si fauna terestra si acvatica etc.),. cat si mediul artificial, cel creat de mana si mintea omului, adica bunurile care exista datorita activitatii umane si care reprezinta conditiile materiale ale vietii.

1.2. Rolul protectiei mediului
Acceptiunea generala este, pentru protectia mediului, ca totalitate a actiunilor menite sa asigure conservarea resurselor naturale si protejarea calitatii componentelor mediului. Definitia isereaza si rolul protectiei mediului in etapa actuala de dezvoltare a statelor lumii.

Cu toate ca practica internationala in acest domeniu are o vechime de doar douazeci de ani, se considera ca o strategie de protectie a mediului la nivel national trebuie sa aiba sase componente si anume: - legislativa (legi cadru, legi speciale, ordonante guvernamentale, hotarari de guvern, ordine, decizii, norme, instructiuni, standarde); - administrativ - institutionala (infiintarea unei autoritati centrale de mediu cu structuri administrative si in teritoriu; infiintarea unor inspectii de mediu la nivel central si local; organizarea de directii sau servicii de mediu la fiecare minister economic; organizarea de institute de specialitate;

Organizarea Retelei Nationale de Monitoring Global; infiintarea si organizarea zonelor si ariilor protejate); - educativ - informativa (infiintarea de scoli de specialitate si sectii sau facultati de specialitate; introducerea in programa scolara si universitara, la toate specialitatile, si a unor discipline de ecologie si protectia mediului; organizarea de muzee, expozitii, comunicari cu tematica orientata pe protectia mediului; derularea unui program de informare, sensibilizare si antrenare a populatiei la actiuni de protectia mediului); - economico-tehnologica (promovarea unor mecanisme pentru asigurarea de fonduri pentru mediu; elaborarea si introducerea de tehnologii "curate", cele mai bune ale momentului;

Dezvoltarea unei noi activitati de tip industrial, aceea de protectie a mediului; promovarea actiunilor de reconstructie ecologica a zonelor deteriorate; promovarea de programe intersectoriale: energie si mediu, transport si mediu, dezvoltare urbana si mediu etc.); - sociala (anchete sociale de specialitate; initiative locale de genul: saptamana curateniei, Ziua Mondiala a Apei, Ziua Mondiala a Mediului; crearea unei opinii locale de conservare si protejare a valorilor naturale; antrenarea populatiei la analiza unor proiecte cu impact important asupra mediului); - cooperare internationala (semnarea si ratificarea de tratate, conventii, intelegeri, protocoale regionale sau globale; organizarea si participarea la activitati comune si comisii mixte monitoring - cercetare; participarea la congrese, sesiuni, simpozioane internationale)

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.