Poluarea solului

Trimis la data: 2014-05-01 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dan Carmen Dimensiune: 86kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sub denumirea de sol se intelege acea parte a scoartei terestre in care se petrec procese biologice. Sub aspect fizic, solul este format din particule solide de forme si dimensiuni diferite, sub denumirea de grunji sau granule.Spatiile libere intre granulele de sol formeaza porii solului, iar volumul total al porilor constituie porozitatea. Porozitatea solului depinde de marimea granulelor, de asezarea si uniformicitatea aceastora. Cu cat particulele sunt mai mari, cu atat volumul total al porilor este mai mic.

Aceasta depinde de marimea porilor si nu de volumul total al acestora. In acest sens, solurile formate din particule mari ca pietrisul si nisipul sunt foarte permeabile pentru aer, desi porozitatea lor este foarte redusa.Cu cat solul contine o cantitate mai mare de aer, cu atat procesele biologice care se petrec sunt mai active si cu atat solul este mai salubru.Permeabilitatea pentru apa :Este determinata de marimea porilor, dar si de volumul total al acestora. In acest sens se cunosc soluri permeabile A© in mare A>> ca pietrisul si nisipul care sunt usor strabatute de apa si soluri permeabile A© in mic A>> ca argila si turba, care retin apa si sunt greu strabatute de apa.

Cu cat porozitatea unui sol este mai mare, cu atat retinerea apei in porii solului este mai mare.Apa din sol este asezata in straturi succesive cunoscute sub denumirea de zonele lui Hoffman, astfel :zona de evaporare, este cea mai superficiala si este permanent supusa fluctuatiilor determinate de variatiile de temperatura ale atmosferei ;
zona de filtrare, este zona strabatuta de apa, dar care retine diversele inpuritati. Are un rol inportant in protectia calitatii apelor subterane.

zona de capilaritate, este zona in care apa subterana se ridica in porii solului, mentinand o continua stare de inbibatie.
zona apei propiu-zise sau a stratului purtator de apa cu o grosime variabila, reprezinta de fapt panza de apa subterana. Sub aceasta zona se afla stratul de sol inpermeabil.Capilaritatea :Este dependenta de structura mecanica a acestuia. Ea reprezinta capacitatea solului de a permite apei subterane sa se ridice prin porii sai catre straturile superficiale.

Capilaritatea se gaseste intr-un raport invers cu permeabilitatea ; cu cat solul este mai permeabil pentru apa, cu atat capilaritatea este mai redusa, ea fiind dependenta, in primul rand de porozitate sau de volumul total al porilor.In cazul solurilor cu o porozitate mica ( nisipul), timpul de ridicare al apei este scurt ( minute), iar nivelul de inaltime este redus( 0,3- 0,5m), in timp ce in cazul solurilor cu porozitate mare ( argila), timpul de ridicare este mare( ore), iar inaltimea este mare( 1,5 - 2m).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.