Pomana lui Mielu - Eugen Barbu

Trimis la data: 2013-09-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dincolo de Podul Basarab, unde incepea o ulicioara a lautarilor, trecatorul putea zari o casa galbena cu doua caturi, cam prabusita intr-o parte, cu balcoane inguste, imprejmuite cu lemn, de pe care se luasera cateva randuri de vopsea. Scari intortocheate, cu trepte stirbe urcau pana in fata unor usi joase. Trebuia sa le impingi bine cu umarul ca sa se deschida. Cladirea era un fel de harabaie intunecoasa, cu ferestre oarbe, dand spre o curte inghesuita, totdeauna nematurata. Cativa pomi uscati isi ridicau coroanele sarace pana la inaltimea geamurilor de sus, dincolo de care vegheau, neosteniti, ochi curiosi.
Jos, la intrare, se afla brutaria proprietarului, domnul Bica-Jumate, o sala lunga cit un vagon de tren, cu trei cuptoare. Printr-o usa, intrai intr-o incapere cu peretii acoperiti de rafturi subrezite. Mirosea greu, a faina acrita.

Inauntru, despuiati pana la brau, roboteau lucratori, cu fetele albite, slabi si palizi, purtand pe cap scufe de panza, sa nu-si parleasca parul la dogoarea cuptoarelor, in care ardea un foc neostenit.
Jupanul cobora pe la trei, cand inca nu se lumina de ziua, imbracat numai intr-o camasa de noapte, incerca maiaua cu degetul, striga la slugi sa se grabeasca si urca iar scarile intunecoase pana la el in odaie. Locuia intr-o camera mare, murdara, plina de turtii si hartoage, nematurata cu lunile.

Aprig proprietar! Se putea spune ca scosese aur din mainile lui. Lumea il stia cum incepuse: cu doua sute de metri patrati in buza gropii lui Ouatu, o intindere tare, acoperita de gunoaie, pe care chivutele de strangeau trente la rampa ridicasera niste sandramale acoperite cu tinichele vechi, sa nu le bata soarele.

Sa-l fi vazut, nu dadeai doi bani pe el. Era un ala neajutorat si slut, ca de-aia i se zicea si Jumate. Numa inima-n el. Nu manca, nu dormea. Semana cu un gandac de gunoi, asa cum il stiau oamenii, verzui la fata, cu dintii cazuti, tot cautandu-se prin buzunarele pline de polite si chitante. Imprumuta bani. Iti dadea cinci, ii inapoiai sapte. Nimeni nu stia de unde picase.

N-ar fi iertat nici pe tat-sau pentru un leu. Bun in socoteli, stia cifrele si jocurile lor, avocat sa fi fost, si nu-l dovedeai. Cum facuse, cine l-o fi sfatuit, cumparase o curea de pamant la rampa. Pe nimica. Chivutele strangeau tinichele si calti, le adunau gramada, le vindeau. Pe locul lui! Le lua chirie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.