Pomicultura - prezentare generala

Trimis la data: 2010-01-19 Materia: Agronomie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 1170
Autor: MihaiB22 Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Pomicultura - prezentare generala
Avand la baza lucrarile de zonare si microzonare, dezvoltarea pomiculturii in ultimii 20-25 de ani a fost concentrata in cele mai favorabile zone, astfel sub aspectul suprafetelor si a numarului total de pomi cultivati, cele mai mari concentrari s-au realizat in judetele din zona subcarpatica a Olteniei si Munteniei, mai ales in judetele Arges, Valcea, Prahova, Buzau, Dambovita, Olt si Dolj.

Referat despre Pomicultura - prezentare generala
De asemenea trebuie pusa in evidenta si concentrarea realizata in partea de nord-est a Transilvaniei (judetele Bistrita Nasaud, Salaj, Satu.Mare, Maramures si Bihor).

Pe specii, zonarea culturii se prezinta astfel :
- marul - in zona subcarpatica meridionala ( Arges, Valcea, Dambovita, Prahova) , in nord-vestul tarii (Bistrita, Maramures, Salaj, Cluj, Satu-Mare, Bihor) si in nordul Moldovei : conditii bune pentru cultura gaseste si in judetele : Mures, Sibiu, Bacau, Iasi, Buzau, Dolj, Caras Severin, Timisoara si Arad< precum si Hunedoara, Alba, Gorj, Mehedinti, Olt, Brasov, Harghita, Botosani, Vaslui si Vrancea ; in celalalte judete cultura marului este slab reprezentata. Se considera ca cele mai favorabile pentru cultura marului zonele cu temperatura medie anuala de 8-9°C si cu 700-800 mm precipitatii anuale.

- Parul- desi este mult mai slab reprezentat in cultura, cele mai favorabile zone sunt acelea in care temperatura maxima in lunile iulie si august este de 24-26°C, iar media temperaturii minime din luna iulie este de 10-12 °C, cultura este cantionata in judetele Arges, Prahova, Buzau, Dambovita, valcea, Dolj, Mehedinti, Caras-Severin, Timisoara, Arad, Bihor, precum si in judetele din nord-est Neamt, Bacau, Suceava, Botosani, Iasi si in centrul tarii, judetul Mures.

- Prunul- desi este bine reprezentat in majoritatea zonelor tarii, el da cele mai bune rezultate in zonele cu temperatura medie anuala 9-10 °C si cu precipitatii de peste 650-700 mm anual, zonele de cultura sunt : Arges, Valcea, olt, Prahova, Buzau, Caras Severin, Hunedoara, Dambovita, Mehedinti, Arad, Bihor, Cluj s.a.

- Ciresul si visinul se intalnesc pe toate formele de relief, cea mai mare pondee o detin judetele : Iasi, Vaslui, Botosani, Bacau, Neamt, Vrancea, Precum si Arges, Giurgiu si Dolj.

- Caisul specia cea mai pretentioasa fata de factorii climatici si mai ales temperatura. Zonele cele mai favorabile sunt in sudul tarii ( Dolj, Giurgiu, calarasi, Constanta, Ialomita, Tulcea, Olt, Teleorman) si parte ade vest (Bihor, Arad).

- Piersicul- este cantonat in zonele de sud si vest ale tarii, in judetele Dolj, Constanta, Giurgiu, olt, Mehedinta< zona Bucurestiului, precum si judetele Bihor, Satu Mare< Arad, Timisoara.
Celalalte specii pomicole cum sunt nucul, castanul, arbustii fructiferi si capsunul sunt reprezentate pe intreg cuprinsul tarii, cu anumite concentrari in unele microzone ( exp.nucul in zona Tg.Jiu si Geoagiu, castanul in zona Gorj si Baia Mare, capsunul in Satu Mare, Olt, Valcea etc.)

Fertilizarea
Pomii fructiferi raman pe acelasi amplasament o perioada lunga de timp, in care extrag din sol mari cantitati de elemente nutritive. Cerintele pomilor fata de elementele nutritive variaza in cursul vietii acestora, in functie de varsta acestora. Raportul dintre principale le macroelemente (N.P.K) este in general 1 :0,3 :1, 2 pentru samantoase (mar) si 1 :0,25 :1,5 la samburoase (prun). Pentru o evaluare cat mai corecta a necesarului de substante nutritive a livezilor trebuie stabilit mai intai continutul solului in elemente nutritive.

O particularitate a pomilor fructiferi de care trebuie tinut seama la intocmirea programelor de fertilizare este aceea de reutilizare a elementelor nutritive, in special N.P.K. atunci cand pomii intalnesc conditii optime de absorbtie a elementelor nutritive, acestea sunt absorbite in cantitati mai mari decat este necesar in momentul respectiv si sunt depozitate in anumite organe (radacini, ramuri, trunchi). Atunci cand apar deficiente de nutritie, aceste elemente sunt luate din organele de rezerva si folosite acolo unde este nevoie.

Plantarea pomilor
Operatia de plantare reprezinta pentru pomul tanar o expunere serioasa la numerosi factori de stress. Cel mai important factor este legat de afectarea sistemului reticular la scoaterea pomului din solul pepinierei pentru a fi replantat in alta parte. Numerosi perisori absorbanti ai radacinii se pot rupe chiar daca se lucreaza cu mare atentie. Se pot rupe si ramificatii principale ale radacinii mai ales in cazul radacinilor pivotante. In afara de aceasta, plantarea la locul definitiv implica schimbari de microclimat, de compozitie chimica a solului. Daca pe langa acesti factori intervine si o lipsa de umiditate a solului atunci procesul de prindere poate fi serios afectat.

Toamna este un anotimp propice plantarilor de pomi. Un motiv pentru plantarile de toamna este intrarea pomilor in repaus vegetativ pe durata iernii. Nevoile de hranire in acest timp sunt mult mai reduse si astfel radacina este crutata de eforturi mari si i se ofera suficient timp de adaptare. Plantarile de primavara se practica totusi. O primavara secetoasa poate pune probleme nevoii de apa a puietilor care urmeaza sa intre rapid in vegetatie. De aceea este necesara irigarea pomilor proaspat plantati.

Plantarea
Inainte de inceperea plantarii pomilor, in viitoarea livada vor fi asigurate urmatoarele materiale auxiliare:
-ingrasamant natural
-apa
-pamant galben

In gropile sapate in vederea plantarii se va pregati o "mocirla" formata din ingrasamant natural, apa si pamant galben; se amesteca continuu pana cand se obtine o pasta de o consistenta medie. In aceasta pasta se vor cufunda complet radacinile pomilor fasonati.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.