Pompa de injectie in linie

Trimis la data: 2004-05-29
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 40
Nota: 8.94 / 10
Downloads: 7041
Autor: Andrei-Narcis
Dimensiune: 2172kb
Voturi: 448
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Pompa de injectie in linie"
Apariţia primelor automobile este strâns legată de descoperirea şi perfecţionarea maşinii cu abur şi a motorului cu ardere internă primele automobile au apărut pe la mijlocul secolului trecut şi erau echipate cu motor cu abur iar spre sfârşitului secolului, motorul cu abur începe să fie înlocuit cu motorul cu ardere interna.
"Pompa de injectie in linie"
"Pompa de injectie in linie"

Aceste automobile erau prevăzute cu roţi fără pneuri, aveau o transmisie simplă, masă mare, iar viteza de deplasare era foarte redusă. Primele automobile au fost utilizate în special pentru transportul persoanelor.

"Pompa de injectie in linie"
În secolul nostru, începe folosirea roţilor cu pneuri s-au perfecţionat motorul cu ardere internă şi transmisia, au crescut vitezele de deplasare şi s-a diversificat continuu construcţia automobilelor.

"Pompa de injectie in linie"
Motorul MAN-D 2156 HMN este un motor cu aprindere prin compresie în patru timpi, cu şase cilindri în linie. Înclinaţi la 40 grade fată de verticală, cu cameră de ardere în capul pistonului, cu injecţie directă.

"Pompa de injectie in linie"
O variantă a motorului D2156 HMU, care se foloseşte la echiparea unor autobuze, este motorul D2156 HMU. Acest motor are cilindri tot în linie, dar dispuşi orizontal, fapt ce permite montarea acestuia sub podeaua autobuzelor. Din punct de vedere constructiv, cele două motoare sunt identice, deosebindu-se doar prin modul de aşezare a elementelor componente.

"Pompa de injectie in linie"
O altă variantă este şi motorul D 2156 MTN 8 turbo care, prin ataşarea unei turbine antrenată de gazele de eşapament, introduce aer sub presiune în timpul admisiei, mărind în felul acesta puterea de la 158 KW (215 CP) la 188 KW (256 CP).

Acestea au o construcţie simplificată incluzând în acelaşi corp şi alte componente. Cea mai răspândită este pompa V.E. Bosch formată dintr-o pompă de alimentare cu palete, pompa de injecţie propriu-zisă cu distribuitor a cărui piston are mişcare combinată (de rotaţie şi axială), regulator de turaţie hidromecanic sau vacuumatic şi electrovalva distribuitorului (care asigură şi întreruperea alimentării cu motorină la oprirea motorului).

Conţinut propriu zis
Rolul

Funcţionarea motorului diesel se bazează pe auto-aprinderea combustibilului injectat şi pulverizat în cilindrii motorului în momentul în care aerul respirat anterior atinge, prin comprimarea de către pistonul cilindrului, o temperatura suficienta pentru a se produce auto-aprinderea.

Echipamentul de injecţie are rolul de a alimenta camera de ardere a motorului cu combustibil, astfel încât arderea să corespundă în orice moment regimului de funcţionare al motorului, determinat la rândul său de sarcina exterioară a acestuia.

Pentru ca funcţionarea motorului să fie corectă şi economică în acelaşi timp, echipamentul de injecţie trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe, dintre care cele mai importante sunt următoarele:

• să ridice presiunea combustibilului la o valoare determinată şi să îl pulverizeze în camera de ardere, astfel încât amestecul de aer şi combustibil să fie cât mai bun, iar arderea să fie cât mai completă;

• să înceapă injectarea combustibilului la un anumit moment şi să o termine într-un timp bine stabilit;

• injectarea combustibilului să fie făcută corespunzător cu procedeul de ardere al motorului în ceea ce priveşte poziţia şi forma jetului;

• să injecteze o cantitate de combustibil corespunzătoare în orice moment cu sarcina motorului.

Deoarece injecţia combustibilului trebuie făcută cu mare precizie, atât cantitativ, cât şi în timp, şi la presiuni foarte ridicate, se impune ca jocurile dintre piesele în mişcare care se află în circuitul de pompare să fie foarte mici (1–3 microni). Aceasta conduce la necesitatea execuţiei elementului de pompare, supapei de refulare şi mai ales a pulverizatorului, cu o precizie dintre cele mai înalte întâlnite în construcţia de maşini.

Ca urmare, abaterile dimensiunilor, precum şi cele ale formei şi poziţiei reciproce a suprafeţelor de lucru ale acestor piese se prescriu şi se execută în limite foarte strânse, iar rugozităţile aceloraşi suprafeţe sunt foarte mici rezultă că echipamentul de injecţie este fabricat de înaltă precizie, care necesită o atenţie specială din partea exploatării şi unităţilor de reparaţii.

Echipamentul de injecţie al combustibilului este compus, în ordinea în care îl parcurge combustibilul, din următoarele: rezervorul de combustibil, pompa de alimentare, conductele de joasă presiune, bateria de filtrare (filtru pentru curăţare prealabilă şi filtru final), pompa de injecţie cu regulator, conductele de înaltă presiune, injectoare şi pulverizatoare (vezi fig. 1).

Condiţii impuse

Cantitatea de combustibil injectată în fiecare cilindru trebuie să fie constantă şi aceeaşi pentru toţi cilindrii, nefiind admis ca aceste cantităţi să varieze în timp sau de la cilindru la cilindru, pentru aceeaşi turaţie şi sarcină de asemenea comprimă blocul de resoarte montat excentric faţă de axa de rotaţie şi roteşte pârghia de sprijin.

Ca urmare extremitatea inferioară a pârghiei de reglare care este în legătură cinematică cu pârghia de sprijin se roteşte în mod corespunzător în jurul punctului C (punctul de articulaţie dintre pârghia de reglare şi pârghia dublă).

Cât timp turaţia motorului este încă mare, din cauza forţei centrifuge mari punctul C este menţinut fix. Capătul superior al pârghiei de reglare rotindu-se, deplasează cremaliera în poziţia STOP (debit nul). Pompa de injecţie nu mai debitează combustibil şi motorul se opreşte; la valori mai mici ale turaţiei forţa centrifugă devenind neînsemnată.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.