Pompele utilizate la motoarele cu ardere interna

Trimis la data: 2007-05-25 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 21
Autor: Nicoleta Bariu Dimensiune: 1178kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Primul proiect de automobil a fost opera lui Leonardo da Vinci (1452-1512) care preoconiza acţionarea automobilelor cu un motor de orlogerie (cu arc special). Proiectul nu a fost realizat niciodată.Anul 1769:-Are loc prima realizare concretă, triciclul construit de capitanul Joseph Cugnot. Triciclul era acţionat de un motor cu abur.Astfel de realizări au avut şi Griffith (1821), Burstoll şi Hill (1824).Anul 1845:-Mecanismul Onesipare Pecqueur inventează şi aplică pentru prima oară mecanismul diferenţial.

Anul 1880:-Dumitru Vasescu construieşte automobilul cu aburi „Vasescu„ .

Anul 1885:-Karl Benz realizează primul automobil cu motor cu ardere internă.

Anul 1890: -Apar automobile Ponbord – Levassar, acţionate de motoare cu combustie internă construite de Gottliels Doimler.

Anul1893:-Mayboch realizează primul motor alimentat printr-un carburator cu jigloare.

Anul 1894: - Are loc prima cursa de automobil pe ruta Paris-Raven (140 Km), câştigă de un automibil cu motor cu aburi.

Anul 1894: -Dunlop inventează roţile de automobil cu anvelope de cauciuc şi camera de aer.

Anul 1899: -Camille Jenotzy stabileşte primul record de viteză, depăşind 100 Km/h, cu un automobil acţionat de un motor electric.

Anul 1901: -Paul Doimlea realizează primul automobil cu forme soluţi soluţi constructive moderne, asemănătoare cu cele de astăzi.

Anul 1906: -Firma „Mercedes” produce primul autoturism prevăzut cu frâne pe roţile din faţă.

Anul 1906: - Apar primele modele de automobile cu parbriz.

Anul 1909: - Apare primul automobil fabricat în serie „ Ford - T „ până la acea dată automobilele se executau la comandă. Modelul „ Ford – T „ va fi fabricat până în anul 1927.

Tot în anul 1909 Victor Hemery stabileşte un nou record de viteză, depăşind 200 Km/h, cu un automobil benz cu motor benzină.

Anul 1912: -Se introduce sistemul de pornire automată prin demarou, care se va generaliză.

Anul 1921: -Apare sistemul de aprindere cu alimentară de la baterie.

Anul 1924: -Un inginer român Aurel Persu (1890-1977), a proiectat Brevetat şi realizat primul automobil cu formă aerodinamică din lume. Aceasta avea formă aerodinamică de „Picătură de Cădere” cu roţile înglobute în caroserie şi a parcurs peste 100.000 km dovedind prin aceasta fiabilitatea automobilului brevetat.

Anul 1924: -Uzinele M.A.N.Construiesc primul autocamion cu motor diesel.

Anul 1926:-G.Constantin realizează prototipul unui automobil echipat cu un convertizor de cuplu.

Anul 1930:-Se aplică pentru prima oară sistemul de alimentară cu pompa de benzină.

Anul 1934-1938: -Apar în producţie de serie automobilele cu soluţie : „ totul în faţă „ şi „ totul în spate „ , concomitent cu suspensiile independente.

Anul 1937: Se fabrică primele automobile , echipate cu cutie de viteză automată.

Anul 1947: -La uzinele I.A.R. Braşov un colectiv condus de Radu Mardurescu realizează primul automobil românesc de concepţie modernă „ AR – 002 M „ .

Anul 1950:-Firma „ Rover „ construieşte primul automobil acţionat de o turbină cu gaz.

Anul 1952:-Sunt construite primele autocamioanele cu tonaj greu la uzinele „ 23 August „ Bucureşti.

Anul 1953: - Apar primele automobile echipate cu frâne de disc.

Anul 1954: - La Braşov începe producţia autocamioanelor „ Steagul Roşu „ .

Anul 1957: -La Câmpulung Muscel se produc primele autoturisme de teren „IMS” . La uzinele „ Tudor Vladimirescu „ Bucureşti se fabrică primele autobuze şi autotilitare „ TV ” .

Anul 1959:-Firma NSU construieşte primul automobil acţionat de un motor rotativ ( Wonkel ) .

Anul 1968: - Uzina de autoturisme Piteşti, produce primul autoturism Dacia „1100” .

Anul 1970: -A intrat în producţia de serie autoturismul Dacia 1300 având un motor cu aprindere prin scânteie cu patru cilindrii, care pe parcurs a fost modernizat şi diversificat (Dacia 1310;1410;Liberta 1325;Dacia 1600, Nova; Super Nova; Dacia Solenza iar acum Dacia Logan.

Anul 1971: - Uzina de autocamioane Braşov produce primul autocamion cu motor Diesel.

Anul 1996: - În Craiova DAEWOO AUTOMOBILE se fabrică autoturismul Cielo, cu linie modernă şi un consum redus de combustibil, echipat cu un motor cu 4 cilindri în linie.

II Destinaţie rolul funcţional şi părţile componente

II.A. Pompa de apă

Pompa de apă face parte de instalaţia de răcire cu lichid.
Rolul: Asigură circulaţia forţată a lichidului de răcire şi presiunea necesar în instalaţie.
Amplasare: Este situat în bloc motor.

Funcţionarea: Pompa de apă,folosită la instalaţia de răcire a motoarelor asigură o presiune de 2-5 bar.Prin cureaua trapeziodată,mişcarea se transmite la fulia de antrenare,montată pe arborele de antrenare prin intermediul rulmenţilor, etanşaţi prin garnitură împotriva scurgerii unsorii;la capătul posterior al arborelui este montată turbina(rotorul),în corpul pompei.

1-axul pompei,2-rotorul ,3-camera turbinei,4-corpul pompei,5-racordul de alimentare,6-fulia, 7-rulmenţi,8- cureaua trapezodială,9-palete,10-suruburi de fixare a paletelui

B.Pompa de alimentare

B.1 Pompa de alimentare MAS

Pompa de alimentare face parte de instalaţia de alimentare.
Rolul:Pompa de alimentare are rolul de a absorbi combustibilul din rezervor şi de a-l trimite pe conductele de legătură cu carburatorul (La MAS adică la motorae cu aprindere prin scânteie) sau la bateria de filtre (La MAC adică la motoare cu aprindere prin compresie).

Amplasare: Se montează pe blocul motor şi este acţionată de excentricul de pe arborele cu came.

Funcţionare: când excentricul atacă părghia,tija trage membrana în jos,creând depresiune în camera de combustibil şi deschide supapa de aspiraţie,absorbind benzină din rezervor ;după ce excentricul s-a rotit,arcul readuce membrana şi pârghia în poziţia iniţială,refulând combustibil prin supapa de refulare în circuit prin conducta de legătură la carburator (pentru MAS) sau la filtre de Combustibil. Arcul membranei este tratat la o presiune de refulare de 1,2-1,5 bari.

1-corp,2-capacul,3-membrană,4-arcul de acţionare,5-tija,6-pârghia,7-arcul de readucere,8-pârghia de acţionare ,9-supapa de aspiraţie,10-supapa de evacuare,11-excentricul

B.2 Pompa de alimentare MAC

Pompa de injecţie

Pompa de injecţie are rolul de a debita combustibilului sub presiune înaltă,în cantităţi bine determinate şi într-o anumită ordine la injectoare, în funcţie de sarcina motorului . Cele mai utilizate sunt pompele de injecţie cu distribuitor rotativ şi cele piston sertar.

Pompa de injecţie cu distribuitor rotativ. Pompa de injecţie rotativă , utilizată la instalaţia motorului şi la motoare echipate cu mac,distribuie motorina la injectoare prin intermediul unui rotor distribuitor comun pentru toţi cilindrii , care descoperă succesiv orificiile corespunzătoare spre racordurile conductelor de înaltă presiune

Funcţionarea:Motorina este admisă prin racordul de intrare şi preluată de pompa de transfer ,presiunea reglând-o supapa de reglare ,de unde trece prin canalizaţia de capul hidraulic la supapa de dozaj , care determină motorina ce se va injecta; este trimisă apoi prin canalul special al rotorului distribuitor . Când arborele de antrenare primeşte mişcarea de la comanda mecanismului de distribuţie şi o transmite la rotor ,cele două pistoane ale elementuli de injecţie sunt atacate de inelul cu came prin rolele galeţilor , astfel încâtmotorina este trimisă prin canalul de refularela unul din racordurile de debitare spre injectoarele , care prin conducta de înaltă presiune ,ajunge la injectorul respectiv , ce o pulverizează în cilindru.

O parte din motorină asigură ungerea şi răcirea pompei , după care iese prin racordul pentru ţeava de retur .Regulatorul de turaţie asigură automat , prin braţul ,tijă cu arc şi arcul ,poziţionarea supapei de dozaj şi deci cantitatea de motorină ce se va injecta,corespunzătoare sarcinii motorului la o anumită poziţie pedalei de acceleraţie.

Prin acţionarea pedalei de acceleraţie şi deci a pârghiei ,arcului ,braţului şi tijei cu arc,se modifică poziţia supapei de dozaj, pentru un debit de injecţie comandat. Dispozitivul de avans automat cu acţonare hidraulică,prin motorina debitatăde pompa de transfer , roteşte cu un anumit unghi inelul cu came pentru a obţineo variaţie a avansului de injecţie corespunzător turaţiei motorului . Oprirea motorului se face prin pârghia care roteşte, în poziţia de debitare nulă , supapa de dozaj . Toate componentele sunt montate în corpul pompei de injecţie .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.