Pop Art - Roy Lichtenstein

Trimis la data: 2013-02-12
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.94 / 10
Downloads: 1
Autor: banuandrei
Dimensiune: 485kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul de arta contemporana se refera in special la arta zilelor noastre. Uneori istoricii francezi folosesc termenul arta contemporana pentru a defini perioada scursa de la Eugene Delacroix pana in prezent, totusi majoritar este folosita acceptiunea anglo-saxona a tremenului si anume arta produsa in prezent; muzeele de arta contemporana cosidera la productia artistica succesiva celui de Al Doilea Razboi Mondial. Faptul ca o opera de arta este creata astazi nu este suficient pentru a-i oferi acesteia statutul de arta contemporana. Astazi sunt create opere de arta care respecta intocmai metodele si tehnicile folosite de artisti din diverse epoci anterioare.
Pop art. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, atat in Statele Unite cat si in Marea Britanie, dar si in intreaga Europa triumfa miscarea artistica cunoscuta de expresionism abstract.Cu timpul aceasta directie incepe sa-si piarda elanul initial, iar unii dintre creatorii sai par sa fie din ce in ce mai dezamagiti de aceasta. Astfel, se pregateste terenul pentru aparitia unei noi forme de expresie in arta, care va primi numele de "Pop art".

In legatura cu originea cuvantului "pop", este vorba de prescurtarea expresiei englezesti "popular art", in sensul de arta cu mare popularitate la public, ca fiind initial opusa "artei academice." In realitate, pop art se dovedeste a fi sofisticta si chiar academica. Denumirea de pop penetreaza ulterior si in muzica, mai tarziu aparand si denumirea de "Muzica pop", desemnand un anume gen muzical (nu trebuie confundata cu arta sau muzica populara, respectiv folclorica).

Aparitia curentului Pop art este in mare masura legata de creatia a doi artisti: Jasper Jones si Robert Rauschenberg. In anii cincizeci, acesti artisti introduc in arta obiecte de uz cotidian, in mod direct sau doar imaginea lor. Avand in vedere formatul lor, nu ne dam seama daca este vorba despre planse autentice sau despre opera unui pictor. Urmatoarea idee a lui Jones o reprezinta sculpturile in bronz care imita cutii de conserve sau alte obiecte uzuale.

Incepand din anul 1953, Rauschenberg creeaza numeroase colaje ale caror radacini se afla in cubism si in operele lui Marcel Duchamp. El este si inventatorul asa numitelor "combined paintings", care constau in amestecul diverselor obiecte (ex.: firme, sticle, fotografii etc.) pe suprafetele pictate, rezultand un fel de colaje tridimensionale.

In Anglia, aparitia Pop art-ului este legata de "Independent Group", din care au facut parte Richard Hamilton si Eduardo Paolozzi (pictori), Reyner Banham (istoric si critic de arta), Peter Smithson (arhitect), precum si fotograful Henderson. Sunt organizate in mod regulat intalniri in timpul carora se discuta despre teme trecute cu vederea pana atunci, ca de pilda automobilele, cibernetica sau rock-and-roll-ul. Expozitia de la "Whitechapel Art Gallery" (1956) intitulata "This is Tomorrow", in care se profileaza temele fundamentale ale Pop art-ului, reclama si mijloacele de informare in masa, va fi considerata momentul nasterii noii directii.

Richard Hamilton - Dar ce anume face locuintele din ziua de azi atat de diferite,atat de atragatoare?Este vizibila dorinta de amalgamare a diverselor discipline artistice si mijloace de expresie. In timpul expozitiei, critica va acorda o atentie deosebita colajului lui Richard Hamilton intitulat "Just What is it that Makes Today's Homes so Different, so Appealing?"

Intr-un interior modern este prezentata o pereche stereotipa, un culturist care tine in mana o acadea uriasa, pe care obsevam inscriptia "pop", si o "stripteuza" pe o canapea. In acest colaj se regasesc punctele de interes tipice artei pop, si anume tehnica (magnetofon si aspirator) si reclama, aluziile la sfera sexuala, atractia catre sereotipuri, sali de spectacole si benzi desenate, totul intr-o atmosfera specifica, surprinzatoare, din care nu lipseste umorul, ce rezulta tocmai din acest amestec de genuri si specii.

Urmatorul val al artei pop se face simtit pe la sfarsitul anilor cincizeci. Richard Smith mareste fotografiile unor cunoscute personalitati sau obiecte de uz cotidian si le acopera cu pete mari si plate de culoare, in pictura lui Peter Blake domina cultura "teenagers" (a adolescentilor). In scurta vreme apare o a treia generatie de artisti pop, este vorba de Patrick Caulfield, David Hockney, Peter Philips, Pauline Boty si altii, cei mai multi absolventi ai "Royal College of Art", care au ca punct comun accentul pus pe desen, care cu timpul devine din ce in ce mai precis. Acesti artisti aleg totusi drumuri atat de diferite, incat ceea ce ii unea initial va disparea in scurta vreme.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.