Popa Tanda

Trimis la data: 2006-03-02
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.83 / 10
Downloads: 666
Autor: Cristi P.
Dimensiune: 9kb
Voturi: 56
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fiind o nuvela , actiunea operei literare “Popa Tanda” este mai complicata , mai ampla decat a schitei ,dar se desfasoarea pe un singur plan narartiv , iar faptele povestite se constituie in momentele subiectului.Astfel in Expozitiune sunt prezentate cateva insusiri ala parintelui Trandafir , fiul dascalului Pintilie din Butucani care profeseaza in satul natal.In urma unui conflict cu satenii si cu protopopul este mutat la Saraceni ,un sat sarac din cauza ca oamenii erau foarte lenesi.Expozitiunea cuprinde asadar si descrierea spatiului actiunii(imaginea dezolanta a satului).
Fiind o nuvela , actiunea operei literare “Popa Tanda” este mai complicata , mai ampla decat a schitei ,dar se desfasoarea pe un singur plan narartiv , iar faptele povestite se constituie in momentele subiectului.Astfel in Expozitiune sunt prezentate cateva insusiri ala parintelui Trandafir , fiul dascalului Pintilie din Butucani care profeseaza in satul natal.

In urma unui conflict cu satenii si cu protopopul este mutat la Saraceni ,un sat sarac din cauza ca oamenii erau foarte lenesi.Expozitiunea cuprinde asadar si descrierea spatiului actiunii(imaginea dezolanta a satului).

Intriga prezinta hotararea preotului de a-i schimba pe saraceni , facandu-i oameni harnici .Aceasta hotarare declanseaza Desfasurarea Actiunii care cuprinde incercarile preotului de a-i schimba pe sateni cu ajutorul predicii , al sfatului ,al batjocurii sau al ocarii ,iar in final prin implicarea personala in refacera propriei gospodarii si in cultivarea pamantului.

Momentul in care preotul reuseste sa-i antreneze la munca pe o parte din sateni constituie Punctul Culminant .Luand exemplul preotului , ei ajung sa indrageasca munca realizand lucruri de calitate.

Deznodamandul il aduce in prim –plan pe acelasii preot Trandafir , devenind intre timp bunic , bucurandu-se de roadele muncii sale si de tihna caminului sau.Ajuns la batranete el traieste din plin satisfactie ca a reusit sa-i schimbe pe saraceni care ii spun acum cu admiratie “ca este omul lui Dumnezeu”.

Aceasta replica apare in antiteza cu o alta afirmatie a satenilor :”Popa este omul dracului” pe care satenii au folosit-o atunci cand erau nemultumiti de incercarile preotului de a-i schimba .Prezinta si imaginea satului Saraceni dar cu totul alta decat cea de la inceput.

Ca in orice nuvela , existe si aici un Conflict , atat exterior cat si interior.Cel exterior se manifesta intre perot si poporeni si se actualizeaza pana ce acestia din urma cer schimbarea preotului , iar cel interior izvoraste din dorinta preotului de-ai schimba pe sateni si neputinta de-a realiza acest lucru prin metodele folosite .

O alta caracteristica a nuvelei intalnita si in “Popa Tanda “ este numarul de presonaje mai mare decat in schita , dar mai redus decat in roman .Astfel existe un presonaj principal (Popa Tanda) , presonaje secundare(preoteasca,satenii ,clopotarul Cozonac ,Marcu Florii cucului)sau episodice(Mariuca ,Ileana ,Trandafirica,Coste).

Intr-o nuvela accentul cade asupra caracterizarii complexe a personajului principal si nu a actiunii.Astfel , preotul este prezentat in evolutia sa in stransa legatura cu celelante personaje mai ales poporenii pe care vrea sa-i determine sa mucneasca.

Spatiul de desfasurare a actiunii este Saraceni , dar imaginea lui se va schimba pe parcurs devenind dintr-un sat sarac , pustiu ,in care casele arata jalnic un sat de nerecunoscut cu gradini pline de pomi cu case ingrijite cu biserica si scoala , toate acestea fiind rezultatul muncii neobosite a preotului Trandafir .Actiunea este plasata intr-un anumit Timp , a doua jumatatea a secolului XIX –lea , iar durata actiunii se intinde pe o perioada de 10 ani.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.