Popa Tanda

Trimis la data: 2007-01-20 Materia: Romana Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 808
Autor: Anonim Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Popa Tanda.Prozator de marcă, Ioan Slavici a creat alături de romanul „Mara” si poveşti „Zâna Zorilor” şi un număr mare de nuvele realiste, de o mare valoare estetica si variate tematic:”Moara cu noroc”,”Pădureanca”,Budulea Taichii”. „Popa Tanda” se înscrie printre nuvelele care au ca tema zugrăvirea universului rural şi respectul pentru valorile morale.Popa Tanda

Nuvela Popa Tanda este specie a genului epic mai ampla si mai complexa decât schiţa, dar cu o acţiune mai simplă decât romanul care înfăţişează un singur episod semnificativ din viaţa unuia sau mai multor personaje.

Pentru a demonstra că „Popa Tanda” este o creaţie epică în proză, intru-cât autorul îşi exprimă indirect sentimentele de admiraţie şi atitudinea acrobatoare faţă de părintele Trandafir, prin intermediul acţiunii.

Popa Tanda.Scriitorul urmăreşte destinul personajului principal, într-o acţiune simplă, ce se desfăşoară pe parcursul a zece ani (de pe vremea când şi-a început menirea duhovnicească şi până in pragul bătrâneştii) şi se petrece în diferite locuri: la şcoală, in Butucani, în Sărăceni, in Valea Seacă, în casa şi in curtea preotului,la Biserică şi în târg.

Observăm astfel că această creaţie are dimensiuni reduse,este de întindere mijlocie.Titlul pune în evidenţă momentul esenţial al naraţiunii, aşadar ne putem da seama că această creaţie va evidenţia întâmplări legate de Popa Tanda.

În trei capitole se relatează povestea unui preot harnic şi perseverent care prin puterea exemplului său, transformă aspectul unui sat întreg. Acesta este firul epic care înlănţuie toate secvenţele acţiunii. Acesta se desfăşoară gradat, într-o succesiune logica in care se pot recunoaşte momentele subiectului

În expoziţiune sunt descrise spaţiul şi personajul principal. Timpul nu poate fi dat cu exactitate dar el este mult mai amplu decât in schiţă. De asemenea, spre deosebire de schiţa, spaţiul este mai întins si mai variat. Mai intai este prezentat satul in ansamblu, apoi urmează detalii despre casa preotului, biserica si drum.

Intriga poate fi considerata mutarea preotului in Săraceni, ca urmare a neînţelegerilor cu sătenii din Butucani. Un rol important in evoluţia conflictului îl reprezintă hotărârea preotului de a face din Săraceni oameni harnici si avuţi.Odată luata aceasta hotărâre, au loc o serie de acţiuni reunite in momentul cel mai amplu al acţiunii- desfasurarea actiunii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.