Popa Tanda

Trimis la data: 2007-01-20
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.96 / 10
Downloads: 808
Autor: Anonim
Dimensiune: 9kb
Voturi: 306
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Popa Tanda.Prozator de marcă, Ioan Slavici a creat alături de romanul „Mara” si poveşti „Zâna Zorilor” şi un număr mare de nuvele realiste, de o mare valoare estetica si variate tematic:”Moara cu noroc”,”Pădureanca”,Budulea Taichii”. „Popa Tanda” se înscrie printre nuvelele care au ca tema zugrăvirea universului rural şi respectul pentru valorile morale.Popa Tanda
Nuvela Popa Tanda este specie a genului epic mai ampla si mai complexa decât schiţa, dar cu o acţiune mai simplă decât romanul care înfăţişează un singur episod semnificativ din viaţa unuia sau mai multor personaje.

Pentru a demonstra că „Popa Tanda” este o creaţie epică în proză, intru-cât autorul îşi exprimă indirect sentimentele de admiraţie şi atitudinea acrobatoare faţă de părintele Trandafir, prin intermediul acţiunii.

Popa Tanda.Scriitorul urmăreşte destinul personajului principal, într-o acţiune simplă, ce se desfăşoară pe parcursul a zece ani (de pe vremea când şi-a început menirea duhovnicească şi până in pragul bătrâneştii) şi se petrece în diferite locuri: la şcoală, in Butucani, în Sărăceni, in Valea Seacă, în casa şi in curtea preotului,la Biserică şi în târg.

Observăm astfel că această creaţie are dimensiuni reduse,este de întindere mijlocie.Titlul pune în evidenţă momentul esenţial al naraţiunii, aşadar ne putem da seama că această creaţie va evidenţia întâmplări legate de Popa Tanda.

În trei capitole se relatează povestea unui preot harnic şi perseverent care prin puterea exemplului său, transformă aspectul unui sat întreg. Acesta este firul epic care înlănţuie toate secvenţele acţiunii. Acesta se desfăşoară gradat, într-o succesiune logica in care se pot recunoaşte momentele subiectului

În expoziţiune sunt descrise spaţiul şi personajul principal. Timpul nu poate fi dat cu exactitate dar el este mult mai amplu decât in schiţă. De asemenea, spre deosebire de schiţa, spaţiul este mai întins si mai variat. Mai intai este prezentat satul in ansamblu, apoi urmează detalii despre casa preotului, biserica si drum.

Intriga poate fi considerata mutarea preotului in Săraceni, ca urmare a neînţelegerilor cu sătenii din Butucani. Un rol important in evoluţia conflictului îl reprezintă hotărârea preotului de a face din Săraceni oameni harnici si avuţi.Odată luata aceasta hotărâre, au loc o serie de acţiuni reunite in momentul cel mai amplu al acţiunii- desfasurarea actiunii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.