Popa Tanda

Trimis la data: 2005-02-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.19 / 10
Downloads: 123
Autor: Camelia Ivascu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 1151
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Partea cea mai rezistenta a creatiei marelui scriitor clasic Ioan Slavici o constituie nuvelele publicate in volumul ,,Nuvele din popor’’ in care abordeaza teme din lumea satului transilvanean.
Demonstrati intr-o compunere ca o opera literara este o nuvela.
,,Popa Tanda’’-de Ioan Slavici
Partea cea mai rezistenta a creatiei marelui scriitor clasic Ioan Slavici o constituie nuvelele publicate in volumul ,,Nuvele din popor’’ in care abordeaza teme din lumea satului transilvanean.
Construita pe ideea ca viata merita sa fie traita prin placerile firesti pe care le ofera fiind totodata si o ilustrare a ideii morale ,,ca omul sfinteste locul’’(Pompiliu Marcea’’),opera literara ,,Popa tanda’’ face parte din volumul ,,Nuvele’’.

Nuvela este o specie a genului epic in proza cu un singur fir narativ dar cu o actiune mai complicata si cu un fir narativ dar cu o actiune mai complicata si cu un numar nu prea mare de personaje.Accentul nuvelei ,,Popa Tanda’’ cade pe complexitatea personajului principal prezentat in mediul lui de viata.

Deoarece e o opera epica are actiune,personaje si narator care intervine rar si relatarea faptelor se face obiectiv.Actiunea nuvelei ,,Popa Tanda’’este mai complicata,mai ampla decat a schitei,dar se desfasoara pe un singur plan narativ,iar intamplarile relatate se constituie in momente ale subiectului.

Astfel in expozitiune,autorul infatiseaza direct trasaturile personajului principl,parintele Trandafir ,aspectul satului Saraceni,ce in intriga sa prezinte hotararea preotului de a ramane in sat si de a schimba atitudinea fata de munca a saracenenilor.De aici decurg celelalte intamplari:incercarile parintelui Trandafir de a-i schimba prin predici,sfaturi,batjocura si ocara,implicarea lui prin exempul personal.Toate aceste fapte fac parte din desfasurarea actiunii. Aceasta ajunge punctul culminant in momentul in care preotul reuseste sa-i antreneze in munca pe sateni.

Deznodamantul aduce in prim plan tot pe preotul Trandafir,precum si imaginea satului Saraceni,dar cu totul alta decat la inceput.Ca in orice nuvela,gasim si aici conflicte:unul exterior si altul interior.Cel exterior se desfasoara intre poporeni si preot aflat la Butucani,el intra in conflict cu enoriasii datorita faptului ca era ,,verde-fatis’’ si in final intra in conflict si cu protopopul care-l muta in Saraceni.Conflictul interior izvoraste din dorinta preotului de a-i determina pe sateni sa munceasca.

O alta caracteristica a nuvelei o constituie numarul de personaje,mai mare decat al schitei si accentul cade pe prezentarea complexa a personajului principal. Preotul este prezentat in evolutia sa,in stransa legatura cu celelalte personaje. Enumeratia ,,strange, drege si culege ca sa aiba pentru sine si pentru altii” ilustreaza admiratia pentru harnicia preotului.

Comparatia ,,canta chiar mai bine decat raposatul tatal sau” evidentiaza o alta calitate.Expresia populara ,,era verde-fatis” se refera la faptul ca era prea direct si intra prea mult in viata oamenilor:,,popa la biserica, popa la mort, popa la vecin…”, repetitia substantivului exprima insistenta preotului.
De aici isi trage porecla ,,popa Tanda” precum si ,,omul dracului”. Perseverent si rabdator, el va reusi sa-i convinga pe sateni si sa-l numeasca din nou ,,omul lui D-zeu”.

Autorul foloseste in aceasta opera literara anumite tehnici narative specifice operei epice, si implicit nuvelei. Actiunea e plasata intr-un anumit spatiu si timp,perspectiva mai indelungata. Spatiul ramane constant, dar imaginea satului Saraceni e alta.

Ca in orice nuvela personajele sunt prezentate in mediul lor de viata,caci actiunea se desfasoara in mediul lor de viata,caci actiunea se desfasoara in mediul rural, intr-un sat de munte. De asemenea atat personajelor cat si autorului le este proprie oralitatea care da expunerii un caracter spontan si viu.

Cuvinte si expresii populare, proverbe si zicatori: ,,Oamenii se prea supara cand le iei caciula din cap”,repetitiile si interogatii-
Le simple ,,Popa?” sunt frecvente . Prin toate aceste aspecte, trasaturi specifice caracterul epic, actiunea mai complicata, numarul de personaje si complexitatea lor, tehnicele naratiuni folosite, opera literara ,,Popa Tanda” are toate notele delimitorii,ale unei nuvele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.