Popa Tanda

Trimis la data: 2006-01-08
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.12 / 10
Downloads: 3741
Autor: Gabriela
Dimensiune: 8kb
Voturi: 385
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Popa Tanda - Nuvela este o specie a genului epic in proza cu un singur fir narativ,cu un conflict bine conturat care implica un numar relativ redus de personaje prezentate in mediul lor se viata,accentul cazand pe caracterizare mai mult decat pe actiune.Popa Tanda
Popa Tanda - Opera literara “Popa Tanda” Apartine genului epig intrucat semnalam prezenta unui narator obiectiv care isi exprima indirect sentimentele de admiratie,atitudinea de aprobare fata de personajul central,parintele Trandafir.

Popa Tanda - Se intalnesc cele 3 elemente specifice operei epice:narator,actiune si personaje.Ioan Slavici relateaza o serie de intamplari concentrate in jurul unui fir narativ,actiunea fiind simpla,putandu-se rezuma usor si constituindu-se in momente ale subiectului literar.

Astfel,in expozitiune, autorul fixeaza spatiile actiunii:satele Butucani si Saraceni,iar timpul se subintelege,probabil a doua jumatate a secolului al XIX-lea.Se realizeaza de asemenea un portret schitat sumar al personajului principal din care se desprinde chipul unui om cu invatatura de carte,cu voce frumoasa,(canta mai bine decat raposatul tatal sau)care vorbeste drept si cumpanit ,fiind “harnic si ingrijitor”.

Trandafir,fiul dascaluluio Pintilie din Butucani, devine preot,isi inmtemeiaza o familie si-si profeseaza aproape doi ani meseria in satul natal ,dar datorita faptului ca avea un caracter sincer,deschis,nu este agrteat de sateni care intervin la protopop si obtin mutarea preotului in satul Saraceni.

Intriga se declanseaza in momentul in care parintele Trandafir se decide sa-I scuture pe saraceneni din nepasare si sa-I aduca prin munca la o situatie materiala mai buna de pe urma careia ar fi profitat si el.

Desfasurarea actiunii surprinde incercarile acestuia de a-I convinge pe sateni sa se apuce de munca , adresandu-le mai intai vorbe blande , sfaturi . apoi vorbe ironice si amenintari. Nu reuseste nimic pe aceasta cale si , desi pentru moment , analizeaza cu luciditate situatia dandu-si seama ca pentru a iesi el insusi din saracie trebuie sa se concentreze asupra universului casnic .

Prin eforturi inzecite cei doi soti reuseste sa transforme gospodaria darapanata intr-un spatiu al prosperitatii avand astfel loc rezolvarea situatiei dificile , iar deznodamantul prezinta imaginea de necunoscut a satului Saraceni deoarece satenii au urmat exemplul preotului si s-au schimbat .

Ca in orice nuvela , exista si aici un conflict concentrat , desfasurat atat in plan exterior cat si in plan interior. Cel exterior se manifesta intre preot si poporeni si se acutizeaza pe parcurs , iar cel sufletesc izvoreste din dorinta preotului de a-I schimba pe sateni .

O alta caracteristica a nuvelei este numarul redus de personaje : personajul prinicipal , parintele Trandafir , numit de sateni Popa Tanda , omonim cu titlul nuvelei , personaje secundare : preoteasa , vecinuk Maren , Florii Cucului ,sau episodice : copiii, Costea si satenii .

Accentul cade pe caracterizarea personajului principal prezentat in toata complexitatea lui in mediul sa de viata satesc . Intamplarile la care ia parte sunt un pretext pentru a-I dezvalui personalitatea . Personajul este prezentat in evolutia sa , actiunea derulandu-se pe parcursul mai multor ani : fiu al dascalului Pintilie , preot in satul natal , apoi in Saraceni si imaginea finala care il prezinta ajuns la varsta batranetii in mijlocul celor dragi alaturi de care se bucura de armonia familiala , pastrandu-se “vesel ,ve rede si harnic “
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.