Popa Tanda - Caracterizarea parintelui Trandafir

Trimis la data: 2004-01-11
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.59 / 10
Downloads: 5760
Autor: Patricia Musat
Dimensiune: 7kb
Voturi: 485
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela ,,Popa Tanda’’ a fost scrisă de Ioan Slavici, unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române, care, alături de Mihai Eminescu, Ion Creangă şi I.L. Caragiale, şi-a adus o contribuţie deosebită la dezvoltarea literaturii române în sec XIX. Ioan Slavici consideră că rolul literaturii este de a-i face pe oameni mai buni şi în întreaga sa operă: romane, nuvele, povestiri şi piese de teatru, a urmărit acest ţel.
Nuvela ,,Popa Tanda’’, inspirată din viaţa satului, are ca personaj principal pe părintele Trandafir, care apare în toate momentele subiectului şi este caracterizat în evoluţia sa prin diferite mijloace.

În expoziţiune, autorul apelează la caracterizarea directă de către narator, care spune despre părintele Trandafir că: ,,Este om bun; a învăţat multă carte şi cântă mai frumos decât chiar răposatul tatăl său, ... vorbeşte drept şi cumpănit, ca şi când ar citi din carte. Şi harnic şi grijitor om este părintele Trandafir. Adună din multe şi face din nimica ceva. Strânge, drege şi culege ca să aibă pentru sine şi pentru alţii.’’

Tot în mod direct sunt prezentate şi aşa-zisele defecte ale personajului, dacă defecte se pot numi corectitudinea, sinceritatea, francheţea. Naratorul spune despre părintele Trandafir că ,,Este cam greu la vorbă, cam aspru la judecată; prea de-a dreptul, prea verde-făţiş, el nu mai suceşte vorba, ci spune drept în faţă, dacă i s-a pus ceva pe inimă.’’

În mod indirect, personajul este caracterizat prin: faptele şi vorbele sale, prin relaţiile cu celelalte personaje, prin originea sa, prin statutul social, prin poreclă, prin atitudinea naratorului faţă de personaj. În expoziţiune aflăm că părintele Trandafir este fiul dascălului Pintilie din Butucani, cântăreţ vestit.

Părintele Trandafir a fost preot în Butucani şi apoi, din cauza conflictului său cu sătenii, a ajuns preot în Sărăceni. El este căsătorit şi are doi copii, dar autorul îl prezintă în evoluţia sa şi astfel aflăm că la un moment dat părintele are patru copii, iar în deznodământ are şi nepoţi.

În intrigă descoperim alte trăsături ale părintelui Trandafir, prezentate tot în mod direct. Aflăm că părintele este un om hotărât, cu judecata limpede, care atunci când ajunge în Sărăceni, analizează lucrurile şi îşi dă seama că trebuie să rămână în sat şi să-i facă pe ţărani harnici pentru a le fi lor bine, dar şi lui, deoarece convingerea părintelui era că ,,popa face treaba satului, iar satul să se îngrijească de traista popii.’’

Părintele Trandafir este un om hotărât, care nu se lasă până nu-şi atinge scopul. Pentru a-i face pe sărăceni oameni harnici, el recurge la predică, sfaturi, batjocură, ocară, şi în final, la exemplul personal. În ciuda faptului că oamenii nu vor să se schimbe, şi ţin la traiul lor leneş, părintele face tot ce poate pentru a-i schimba.

Relaţiile sale cu celelalte personaje sunt un alt mijloc de caracterizare indirectă. Dacă la început sărăcenii îl tolerau, şi la un moment dat chiar îl admirau pentru inteligenţa sa, ,,aşa popă n-a mai fost în Sărăceni’’, când ţăranii îşi dau seama că părintele încearcă să-i schimbe, îl privesc cu duşmănie, îl ocărăsc şi chiar îl pârăsc la protopop.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.