Popa Tanda - Caracterizarea personajului principal

Trimis la data: 2005-06-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.85 / 10
Downloads: 19508
Autor: Eliza Antonescu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 2501
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Proza lui Ioan Slavici conturează o frescă a moravurilor şi a comportamentului specifice locuitorilor din Ardeal, o lume în care triumfă binele şi adevărul cinstea şi dreptatea, norme etice pe care un om trebuie să le respecte.
Întreaga creaţie a lui Slavici, este o pledoarie pentru echilibrul moral pentru chibzuinţă şi înţelepciune, pentru fericire prin iubirea de oameni şi păstrarea măsurii în toate, iar orice abatere de la aceste principii este grav sancţionată de autor.

Părintele Trandafir, este personajul principal care a dat şi numele nuvelei – Popa Tanda. Prin caracterizarea directă încă de la începutul nuvelei este descris preotul Trandafir ca un om energic, harnic, strângător şi de ispravă. Părintele este „drept şi cumpănit” în manifestări, însă cam greoi şi lipsit de tact, „prea de-a dreptul, prea verde-făţiş”.

Părintele Trandafir este „om bun, harnic si grijitor”, învăţase multă carte şi, după moartea tatălui său, ajunsese popă în satul Butucani, sat mare, cu „oameni ce stare şi cu socoteală”.

El cânta mai frumos decât tatăl său, dar din cauza sincerităţii şi a fiului său direct de a spune ce gândeşte a fost mutat în satul Sărăceni. Aici, preotul se conduce după câteva principii învăţate la seminar sau din cărţi aşa că, văzând el sărăcia cumplită în care se zbăteau sătenii, decide să ridice satul, trezind în oameni dragostea de muncă.

Preotul este caracterizat indirect, prin propriile gânduri şi fapte. Pentru a-i convinge pe săteni de necesitatea muncii părintele Trandafir încearca mai întâi cu blândeţea predicilor sau a sfaturilor zilnice pe care le susţinea în faţa sătenilor. Rezultatele sunt însă nule, aşa că popa recurge la ocară, apoi la batjocură. Satenilor nu le păsa de strădaniile popii credeau ca el se zbate în zadar, de aceea l-au poreclit Popa Tanda, de la verbul a „tândali”, care înseamnă „a-şi pierde timpul”, „a lucra încet şi neîndemânatic”.

Fiind foarte ambiţios şi hotărât, pentru că „unde pleacă mergi şi ajunge, ori moare pe drum” îşi ridica în cap tot satul. Văzând că eforturile lui sunt în van, pe părinte îl cuprinse o frică neînţeleasă, „începu să plângă greu” şi să se roage. Iluminat de Dumnezeu, preotul înţelege că „omul este dator să se îngrijească mai întâi de sine şi de familia lui şi începu a se face om ca lumea, a se îngriji mai întâi de binele casei sale”.

Tată şi soţ iubitor, preotul se hotărăşte să se apuce de treabă în propria gospodărie. Astfel, părintele Trandafir îi face fericiţi pe cei apropiaţi. El constituie apoi o pildă, un exemplu de hărnicie pentru toţi sătenii, care sunt cuprinşi de entuziasmul numai urmate de satisfacţii. La început, oamenii treceau pe lânga casa popii şi nu se puteau abţine să nu zică că popa e omul dracului.

În finalul nuvelei, autorul prezintă din nou, în mod direct pe părintele Trandafir, batrân rău de tot „verde, vesel şi harnic”, înconjurat de nepoţi, de copii şi ocrotit cu dragoste de preoteasă.

Acum, sătenii care treceau pe drum şi rugau pentru sănătatea preotului şi considerau că este protejatul lui Dumnezeu. Părintele Trandafir este un prototip al satelor înapoiate, care, prin puterni sa personalitate reuşeşte să le ridice în rândul colectivităţilor înfloritoare.Popa Tanda poate fi simbolul idei de încredere a oamenilor în puterea exemplului, personal sau proverbului că „omul sfinţeşte locul”. Personajul ilustrează concepţia etică a lui Ioan Slavici, deoarece el reprezintă un model uman de chibzuinţă şi înţelepciune, care îşi capătă fericirea prin iubirea de oameni şi păstrarea măsurii în toate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.