Popa Tanda - I.Slavici

Trimis la data: 2005-05-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 994
Autor: Roxana loren
Dimensiune: 6kb
Voturi: 66
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Popa Tanda - Nuvelele lui Ioan Slavici (1848-1925) sunt realiste, deoarece autorul a observat îndeaproape viaţa ţăranilor ardeleni din ţinuturile natale şi, impresionat fiind, ilustrează în operă traiul sărăcăcios al acestora.
Nuvela “Popa Tanda” de I. Slavici, publicată în 1875, este o operă epică, întrucât Slavici narează fapte şi întâmplări care au în centrul lor pe preotul Trandafir. Principalul mod de expunere este naraţiunea la persoana a III-a, prin care se relatează acţiunea şi se construieşte personajul principal. Ca orice operă epică, nuvela poate fi structurată pe momentele subiectului.

Nuvela începe cu ilustrarea chipului energicului preot Trandafir, fiul dascălului Pintilie di Butucani, sat mare şi cu oameni înstăriţi care constituie şi expoziţiunea. De la început, este precizat spaţiul acţiunii, satul Butuicani, timpul fiind numai presupus, probabil a doua jumătate al sec. al XIX-lea .

Părintele Trandafir, care învăţase carte multă, ajunge după moartea tatălui său, preot în satul Butucani, dar, pentru că era cam aspru, mult prea cinstit şi prea direct în a spune lucrurilor pe nume, oamenii s-au simţit deseori jigniţi de vorbele lui, aşa că părintele Trandafir a fost mutat la Sărăceni, un sat dezolant prin sărăcia cumplită a oamenilor, descries prin semnificaţia numelui.

Intriga se declanşează atunci când părintele Trandafir înţelege că atâta timp cât sărăcenii vor fi nevoiaşi nici el nu va avea ce mânca şi-şi pune în gând să facă din ei oameni harnici, pentru că numai astfel poate să ridice satul din crunta sărăcie.

De aici decurg toate întâmplările care constituie desfăşurarea acţiunii. Preotul încearcă prin diferite metode să convingă sătenii să se apuce de muncă şi neobţinând nici un rezultat, se hotărăşte brusc să se îngrijească singur de gospodăria sa.

Puterea exemplului personal este convingătoare şi satul începe să se ridice din mizeria sărăciei şi a lenei proverbiale, ţăranii apucându-se de muncă, făcând comerţ prin schimburi în natură. Punctul culminant îl constituie ideea că şi satele nevoiaşe pot devenii înfloritoare prin muncă şi prin conducerea pilduitoare a preotului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.