Popa Tanda - Nuvela

Trimis la data: 2003-03-23
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.21 / 10
Downloads: 13
Autor: Razvan-Ionut
Dimensiune: 8kb
Voturi: 915
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera literara de valoare “Popa Tanda” este scrisa de Ioan Slavici, unul din nuvelistii de seama ai literaturii romane. Aceasta creatie apartine genului epic, deoarece autorul isi transmite in mod indirect gandurile si sentimentele prin intermediul actiunii, faptelor, intamplarilor care sunt puse pe seama personajelor.
Nuvela este specia literara a genului epic in proza, de mai mare intindere decat schita, cu un singur fir narativ, dar cu o actiune mai complicata, limitata in spatiu si timp si cu un conflict mai puternic, la care participa un numar nu prea mare de personaje. Opera literara are o compozitie narativa, actiunea se desfasoara pe un singur plan narativ, iar intamplarile se constituie in momente ale subiectului.
In expozitiune, autorul prezinta direct cateva trasaturi ale personajului principal.

Locul actiunii este satul Saraceni, care impresioneaza prin imaginea dezolanta. Hotararea preotului Trandafir de a-i ajuta pe enoriasi pentru a deveni mai harnici constituie intriga. Parintele Trandafir incearca sa-i schimbe pe sateni cu ajutorul predicii, al sfaturilor, al batjocurii sau al ocarii, dar fara nici un rezultat. Satenii chiar se revolta, cer episcopului sa-l mute, insa acesta da dreptate preotului.

Cugetand mai mult, parintele procedeaza practic si se hotaraste sa-i schimbe pe saraceni prin exemplul personal. Isi repara casa, imprejmuieste curtea, cultiva zarzavat, seamana porumb, isi gospodareste terenurile de la maginea satului, se apuca de impletit cosuri si le vinde, antrenand la treaba si pe cativa sateni.

(desfasurarea actiunii)

Actiunea atinge punctul culminant cand satul Saraceni este de nerecunoscut, are acum o biserica frumoasa, gradini infloritoare, scoala, primarie, case aratoase si curate.

Deznodamantul il aduce in prim plan pe acelasi parinte Trandafir “verde, vesel si harnic”, chiar daca parul si barba ii tradeaza varsta. El isi rasfata nepotii si pe chipul sau se observa satisfactia ca si-a atins scopul: a reusit sa-i schimbe pe saraceni. Acestia trec pe lamga el, urandu-i sanatate si viata lunga si parca au uitat cand ziceau ca “popa e omul dracului”.

O alta nota caracteristica a apartenentei acestei opere literare la genul epic o constituie numarul de personaje, mai mare decat in schita, dar mai mic decat in roman. Personajul principal, parintele Trandafir- “Popa Tanda”- este prezent in toate momentele actiunii, deoarece in nuvela accentul se pune pe evidentierea trasaturilor de caracter ale personajelor is nu pe actiune
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.