Popa Tanda - caracterizare

Trimis la data: 2003-03-11
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.72 / 10
Downloads: 15
Autor: Simona
Dimensiune: 7kb
Voturi: 1160
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela Popa Tanda a apărut in anul 1874, prin urmare cu un an înainte de „Soacra cu trei nurori”, prima povestirea a lui Ion Creanga, si cu şapte ani mai devreme decât amintirile aceluiaşi.
Popa Tanda - In aceasta nuvela întâmpinam formele orale si zicerile tipice care alcătuiesc pecetea stilistica a povestitorului moldovean atunci când isi descrie personajele si nu numai: „Pe părintele Trandafir sa-l tina Dumnezeu! Este om bun a invatat mult carte si cânta mai frumos decât chiar si răposatul tatăl sau, Dumnezeu sa-l ierte! Si totdeauna vorbeşte drept si cumpănit ca si când ar citi din carte …”. Slavici intrebuinteaza oralitatea populara ca un instrument in vederea picturii mediului rural.

In cuprinsul nuvelei „Popa Tanda”, după ce evoca împrejurările din Saraceni, ajunge sa împingă in primul plan al povestirii pe preotul insusi Astfel, in expoziţiune prin mijloace directe de caraterizare aflam de la narator ca părintele Trandafir era fiul dascălului Pintilie din Butucani si are chiar mai multe calitati decât părintele sau. Aflam astfel ca este un om bun, inteligent („a invatat multa carte”), cânta foarte frumos „mai frumos decât tatăl sau”, si este un om corect si echilibrat („vorbeşte drept si cumpănit”).

Trăsătura caracteristica părintelui Trandafir este hărnicia. Naratorul subliniază: „si harnic si grijitor este părintele Trandafir”. El este si foarte priceput si inteligent pentru ca reuseste „sa facă din nimica ceva”. Enumeraţia alcătuita din trei verbe de mişcare „strânge, drege si culege” pune in evidenta si faptul ca este un tip activ. Hărnicia părintelui nu este canalizata doar pentru propriul folos ci si pentru alţii, aşadar este un om generos.

In a doua parte a expoziţiunii naratorul evidentiaza „lipsurile” părintelui: „la pomeni si la ospeţe părintele Trandafir nu mergea bucuros”. Daca comunitatea satului ar fi dorit sa îl aibă in clipele de bucurie alături si pe părintele Trandafir acesta dorea sa meargă sa isi ajute enoriaşii mai mult la necaz.

Inversiunea „minunat om” da o imagine de ansamblu asupra personalitatii părintelui punând in evidenta marile calitati ale sale. Ca orice om părintele Trandafir nu era lipsit de neajunsuri in trăsăturile sale morale: „greu la vorba, cam aspru la judecata: prea de-a dreptul, prea verde – fatis”. Aceasta era interiorizat si judeca cu asprime faptele celorlalţi toate acestea făceau pe unii enoriaşi sa nu îl placa pe părinte si chiar sa se supere.

O alta trăsătura este aceea ca reuşea sa fie mereu egal cu sine si sincer fata de toata lumea. „Daca i se punea ceva pe inima el nu ţinea cont ca in fata sa era un simplu sătean sau protopopul insusi.”
De asemenea părintele era lipsit de lăcomie, fapt dovedit de plecarea sa in Sarceni fara o avere personala. „Desagii ii erau deserti.”
Nestiind ce îl aştepta in satul unde a fost trimis de protopop, acesta vroia „sa facă din nevoie drag si sa stea bucuros in Saraceni.” si chiar „isi puse dar de gând sa facă din poporenii săi oameni harnici”; prin urmare părintele era un tip tenace, perseverent si un om de voinţa.

In prima sa duminica la biserica din Saraceni tot satul a venit sa îl vadă pe popa cel nou. Toţi sătenii ii sorbeau vorbele si nimic nu îl făcea mai fericit pe părinte. Unul dintre săteni chiar afirma ca „aşa popa nu a mai fost in Saraceni”. Aşadar după prima predica comunitatea realizează ca acest popa e diferit de ceilalţi, predica sa ajutându-i sa inteleaga ca omul trebuie sa muncească pentru a avea.

In următoarele duminici oamenii si-au reluat viata lor obişnuita si nici ca au mai călcat pragul bisericii. Asteptand ceva timp părintele ajunse la concluzia ca aşa nu mai merge si începu sa colinde satul si sa isi reverse întreaga sa invatatura fiecariuia dintre săteni. Insa ajunse sa fie „ca si capra in gradina cu curechi. Când îl scoţi pe uşa iţi intra pe gard” si deşi comunitatea nu venea la biserica părintele nu a abandonat ideea de a-i schimba pe saraceni, el si-a mobilizat toate forţele spre obţinerea scopului dorit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.