Popa Tanda de Ioan Slavici - momentele subiectele si caracterizare

Trimis la data: 2006-05-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 1079
Autor: Vivyy22
Dimensiune: 11kb
Voturi: 51
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvelele lui Ioan Slavici ( 1848-1925) sunt realiste, deoarece autorul a observat ├«ndeaproape via┼úa ┼ú─âranilor ardeleni natale ┼či fiind impresionat, ilustreaz─â ├«n oper─â traiul s─âr─âc─âcios al acestora. Nuvelele realiste prezint─â, a┼čadar, fapte verosimile. Nuvela ÔÇ× Popa TandaÔÇŁ de Ioan Slavici, publicat─â ├«n 1875, este o oper─â epic─â, ├«ntruc├ót Slavici nareaz─â fapte ┼či ├«nt├ómpl─âri care au ├«n centrul lor pe preotul Trandafir. A┼čadar, principalul mod de expunere este nara┼úiunea la persoana a III-a, prin care se relateaz─â ac┼úiunea ┼či se construie┼čte personajul principal.
Nuvela este alc─âtuit─â din trei secven┼úe epice unde prima secven┼ú─â descrie satul S─âr─âceni ┼či str─âdaniile poetului Trandafir de a-i determina pe ┼ú─ârani s─â scape de s─âr─âcia cumplit─â prin munc─â ┼či h─ârnicie, folosind ca argumente predicile, ocara ┼či batjocura.

├Än a II-a secven┼ú─â ilustreaz─â hot─âr├órea preotului Trandafir de a se preocupa cu fermitate de propria gospod─ârie ┼či de familia lui, pentru a ie┼či din starea de mizerie s─âr─âc─âcioas─â ├«n care se zb─âteau, precum ┼či satisfac┼úiile muncii. ├Än a treia parte sugereaz─â for┼úa exemplului personal de h─ârnicie al preotului Trandafir, care scap─â prin munc─â ┼či str─âdanie.

Tema nuvelei ilustrează prefacerea satului, intitulat sugestiv Sărăceni, dintr-o comunitate foarte sărăcăcioasă într-o colectivitate prosperă.Titlul îl constituie porecla pe care ţăranii din Sărăceni i-au dat-o preotului Trandafir, în urma numeroaselor sale încercări de a-i determina să se apuce de muncă.

Al─âturarea profesiei de ÔÇ× pop─âÔÇŁ, porecla Tanda vine de la verbul ÔÇ× a t├ónd─âliÔÇŁ, care ├«nseamn─â a-┼či pierde timpul, a lucra ├«ncet ┼či ne├«ndem├ónatic. Sensul acestui renume este, a┼čadar, acela c─â orice sfat le-ai da oamenilor, nimic nu este eficient dac─â r─âm├óne numai la nivelul vorbelor. Abia c├ónd preotul se apuc─â el ├«nsu┼či de treab─â ┼či ├«┼či organizeaz─â propria gospod─ârie, vorbele cap─ât─â sens ┼či to┼úi poporanii se conving c─â singura solu┼úie de a sc─âpa de s─âr─âcie este munca. Astfel spus, numai puterea exemplului este convingerea pentru oameni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.