Popa Tanda rezumat

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.29 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In expozitiune aflam ca preotul Trandafir este unul din fiii dascalului Pintilie din Butucani, un om harnic, invatat, ce isi iubeste meseria, dar are un defect: este prea direct si aspru la judecata. De aceea oamenii ii cer protopopului mutarea acestuia. Parintele este trimis in Saraceni, un sat situat pe Valea Seaca si aflat intr-o stare jalnica, datorita lipsei de resurse si a lenei. Casele sunt imprastiate, gardurile si gradinile neingrijite sau chiar inexistente, iar biserica este ca o aratare.
In intriga, preotul constata starea satului si se hotaraste sa ramana si sa ii schimbe pe saraceni in oameni harnici.Desfasurarea actiunii prezinta incercarile parintelui de a-i determina pe oameni sa munceasca.

Mai intai incepe cu predica, impresionandu-i, dar fara efecte in plan practic. Incearca sa-i convinga apoi cu insistentele, ocara si batjocura, dar totul este zadarnic. Mai mult, acestia il poreclesc ,,Popa Tanda" si vorbesc cu episcopul pentru a-l schimba.

Dar viata parintelui devine foarte grea si ii cere ajutor lui Dumnezeu.Apoi preotul se hotaraste sa le dea satenilor propriul exemplu, isi repara casa, imprejmuieste curtea si cultiva gradina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.