Popa tanda - Ioan Slavici

Trimis la data: 2007-08-23
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.14 / 10
Downloads: 1221
Autor: Mihaela Iurie
Dimensiune: 6kb
Voturi: 365
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Titlul este constituit din subst. ‘popa’, nume de profesie si subst. Propriu ‘Tanda’, porecla data preotului Trandafir de satenii din Saraceni, un derivat regretiv de la vb. ‘a tandali’ ce inseamna a pierde vremea umbland de colo colo. Expozitiunea prezinta direct personajul principal, infatisandu-i atat unele insusiri, cat si originea lui. Totodata, cateva prezentari ale autorului anticipeaza evenimentele si situatiile prezente in nuvela : ‘Aduna din multe si face din nimica ceva’.Parintele Trandafir este unul dintre copii lui Pintilie din Butucani.
Tot in expozitiune este prezentat locul actiunii- satul Saraceni, asezat in Valea Seaca, , Un sat cu nume predestinat, in care casele aratau jalnic, curtile nu au garduri, biserica sta sa cada, iar paminturile se paraginisera.Preotul constata de la inceput saracia lucie a oamenilor si, a satului, dar hotaraste sa ramana in sat pt. a-i schinba pe sateni.

Intriga.Este hotararea preotului de a-i schimba pe sateni.
Desfasurarea actiunii. Pentru a face din Saraceni oameni harnici, parintele Trandafir incepe cu predica, impresionindu-i, dar fara efecte in plan practic, continua cu sfatul, cu batjocura si cu ocara, dar totul este zadarnic.Ba mai mult decat atat, satenii,deranjati de insistentele preotului vor sa scape de el, dar episcopul ii da dreptate lui Trandafir si nu-l muta in alt sat.
Preotul procedeaza in mod practic, pt. rezolvarea problemei pe calea ex. Personal.Mai intai isi repara propria casa, asi impresmuieste curtea cu gard si face cateva straturi pe care le cultiva cu zarzavaturi.

Apoi seamana porumb pe langa gard si imprejurul straturilor, dar si in spatele casei, folosindu-se de doi boi un cal si un plug, imprumutati de la doi sateni.Incepe sa-si gospodareasca terenurile de la marginea satului si, din zestrea sotiei, isi cumpara un car si doi cai, cu care, ajutat de clopatar, isi lucreaza paminturile.
Preotul se apuca de impletit lese, din care mai si vinde, reusind sa-i antreneze la aceasta munca si pe unii din sateni. Aceasta este dovada ca treburile se misca si incercarile lui Trandafir incep sa dea roade.

Punctul culminant. Satenii ia exemplul lui Trandafir asadar, situatia dificila s-a rezolvat si actiunea a atins astfel cota ei maxima.
Deznodamantul. Satul Saraceni, de data asta, este de nerecunoscut: din departe se zareste o biserica frumoasa, gradinile intesate cu pomi, casa preotului, scoala, primaria si casele curate ale satului.
Parintele Trandafir este neschimbat, numai parul si barba carunte ii tradeaza varsta. El a devenit bunic, ii rasfata pe nepoti,si traieste satisfactia ca i-a schimbat pe saraceni, comentand cu admiratie ‘ca este omu lui Dumnezeu’, urandu-i sanatate si viata lunga ‘Tine-l Doamne la multi ani ‘.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.