Poprirea

Trimis la data: 2011-05-26
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 7.11 / 10
Downloads: 7
Autor: Neagu andreea
Dimensiune: 38kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In acest referat sunt prezentate pe rand: generalitati despre poprire, procedura popririi; subiectele popririi; fazele procedurii popririi; contestarea la executare.Specificul popririi este determinat de caracterul triunghiular al acestei operatiuni juridice procesuale, care , in principiu, presupune participarea indispensabila a trei parti: creditorul popritor, debitorul poprit si tertul poprit. Aceasta operatiune implica totodata existenta a doua raporturi juridice, de la creditor la debitor, distincte si anume un raport intre creditorul popritor si debitorul poprit si un al doilea intre debitorul poprit si tertul poprit. Ambele raporturi preced infiintarea unei popriri executorii.
Poprirea incepe prin operatiunea de blocare a sumei cuvenite datornicului in mainile debitorului acestuia, care, din momentul instiintarii despre poprire, devine tert poprit, poprirea putand fi folosita si ca o simpla dar foarte eficienta masura de asigurare, pentru a indisponibiliza suma de bani datorata, pana in momentul in care creditorul va obtine impotriva debitorului sau un titlu executoriu, in temeiul caruia va putea pretinde de la tertul poprit sa-i plateasca direct suma blocata.

Poprirea poate fi folosita nu numai in cazul in care debitorul este o persoana fizica, ci si in cazul in care acesta are calitatea de persoana juridica. Vocatia de a deveni parte intr-un raport juridic de poprire are un caracter general, caci nimeni nu se poate sustrage, in principiu, de la aceasta procedura.

Pe de alta parte, poprirea se realizeaza prin intermediul unei proceduri ce confera suplete si rapiditate in recuperarea creditului, elemente de natura a o face preferabila altor proceduri executionale.

In cazul persoanelor fizice, salariul si celelalte venituri din munca, pensiile, remuneratiile din exercitarea unor profesii sau meserii ori din valorificarea drepturilor de autor si inventator, precum si unele ajutoare sociale, constituie elemente importante ale activului patrimonial al acestor persoane.

In cazul debitorilor agenti economici, persoane juridice, dreptul de alegere al creditorului urmaritor este restrans, acesta putand sa urmareasca mai intai creantele banesti. Poprirea prezinta avantajul ca, in valorificarea silita a creantei, se evita contactul direct al creditorului urmaritor cu debitorul urmarit, existand insa, ca o conditie esentiala, tertul solvabil, datornic al debitorului.

In orice caz, intrucat poprirea vizeaza de regula o creanta avand ca obiect o suma de bani, ea reprezinta avantajul de a ingadui creditorului urmaritor sa cunoasca dinainte rezultatul economic al procedurii intreprinse; dimpotriva, in cazul unei urmariri silite mobiliare, mobilele corporale urmarite nu-i pot da satisfactie creditorului decat dupa schimbarea lor in numerar, astfel ca nu exista nici o certitudine u privire la pretul ce se va realiza din vanzarea lor silita.

Pe de alta parte, poprirea are si avantajul ca, in valorificarea silita a creantei, se evita contactul direct al creditorului urmaritor cu debitorul urmarit. Bineinteles, se cere o conditie esentiala spre a se recurge la aceasta procedura si anume existenta, respectiv cunoasterea, tertului solvabil - datornic al debitorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.