Portofoliu-Caragiale

Trimis la data: 2003-11-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 21
Nota: 7.46 / 10
Downloads: 16
Autor: Silvia Iacob
Dimensiune: 25kb
Voturi: 187
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O noapte furtunoasa ,Conul Leonida fata cu rectiunea,O scrisoare pierduta,
D-ale Carnavalului- cine din cei ce se duc la tetrul roman nu a vazut una sau alta din aceste comedii?Publicul primelor reprezentari a judecat astfel:Scrisoarea pierduta a avut un mare succes, dar Conul Leonida ,jucat pe o scena de a doua mana, nu a placut,deasemenea si D-ale Carnavalului a fost fluierata(...)
Lucrarea d-lui Caragiale este originala ;comediile sale pun pe scena cateva tipuri din viata moarta sociala de astazi si le dezvolta cu semnele lor caracteristice ,cu deprinderile lor,cu expresiile lor,cu tot aparatul infatisarii lor in situatiile anume alese de autor.

Statutul social pe care il infatiseaza mai des aceste comedii;este luat de jos si ne arata aspectul unor sentimente omenesti.Conul Leonida citeste jurnale,explica nevestei sale esenta republicii,cum o pricepe el,va;oarea lui "Galibardi" si teoria halucinatiilor.

Jupan Dumitrache cheresteciul cauta sa intealeaga in convorbiri cu Nae Ipingescu.Candidatul de la preceptie vrea sa scape de dureri dupa sistemul lui Matei;Mita Baston jura pe statuia libertatii din Ploiesti.Ziaristul Nae Catavencu si avocatul Farfuridi fac discursuri electorale.

Adevaratul om onest este simplul "cetatean" alegator,care insa este intotdeauna "turmetat".In acest caleidoscop de figuri,inlantuite in vorbele si faptele lor spre efecte de scena cu multa cunostinta a artei dramatice,D-l Caragiale ne arata realitatea din partea ei comica.

Comediile D-lui Caragiale ,se zica ,sunt triviale si imorale:tipurile sunt toate alese dintre oameni sau viciosi sau prosti; Situatiile sunt adeseori scabroase,amorul este intotdeauna nelegiuit. Aceste figuri si situatii se prezinta intrun mod firesc parca s-ar intelege de la sine ca nu poate fi altfel.Nicaieri nu se vede pedepsirea celor rai si rasplatirea celor buni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.