Portofoliu antreprenorial

Trimis la data: 2006-05-25 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 3241
Autor: Iulianchiril Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Portofoliu antreprenorial
Leasingul s-a afirmat ca metoda de finantare pe termen mediu si lung in ultimele decenii, indeosebi in SUA si tarile Europei Occidentale. In esenta, leasingul este o forma de inchiriere realizata de societati financiare specializate (societati de leasing) a unor bunuri de echipament catre firme (beneficiari), care nui dispun de fonduri proprii, ori nu pot sau nu doresc sa recurga la credite bancare pentru cumpararea acestora de la producatori.

Portofoliu antreprenorial
Operatiunile de leasing au devenit o necesitate datorita ritmului rapid al progresului tehnic si al concurentei, ritm care devanseaza posibilitatile de autofinantare sau de creditare ale agentilor economici. Aceasta presupune, in principiu, doua contracte: unul de vanzare-cumparare, incheiat intre producator, ca vanzator, si societatea de leasing, care crediteaza operatiunea de leasing in calitate de cumparator si un contract de locatiune incheiat intre societatea de leasing si un tert beneficiar. Operatiunea este initiata de firma care doreste inchirierea produsului si care se adreseaza in acest sens societatii de leasing cu o cerere de oferta. Societatea de leasing, in urma acceptarii cererii, procedeaza la stabilirea contactului cu producatorul bunului solicitat, in vederea achizitionarii acestuia. In acest proces este implicat direct si viitorul beneficiar. Urmeaza incheierea contractului de leasing si cumpararea bunului de catre societatea de leasing in vederea punerii lui la dispozitia beneficiarului.

Portofoliu antreprenorial
Pentru utilizarea bunului, beneficiarul va plati societatii de leasing costul, sub forma de rate esalonate pe perioada de valabilitate a contractului incheiat. La sfarsitul perioadei de inchiriere, beneficiarul are o tripla optiune: sa abandoneze contractul, sa-l prelungeasca sau sa cumpere bunul la valoarea reziduala.

Portofoliu antreprenorial
Sunt cunoscute doua tipuri de contracte de leasing:
-leasingul financiar , care transfera , in mare masura, toate riscurile si avantajele aferente dreptului de proprietate asupra bunului .Titlul de proprietate poate fi transferat , in cele din urma , sau nu. E-leasingul operational , care este operatiunea de leasing ce nu intra in categoria leasingului financiar.

II. LEASINGUL FINANCIAR

1. Leasingul financiar –aspecte juridice

Operatiunile de leasing financiar sunt reglementate in legislatia romaneasca prin Ordonanta Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing , republicata in M.O. nr. 9/2000, modificata si completata de Legea nr. 533/2004 precum si Legea nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.

Portofoliu antreprenorial
Ordonanta Guvernului nr. 51/1997, republicata , defineste leasingul drept o operatiune comerciala prin care o parte , denumita locator/finantator , transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este celeilalte parti, denumite utilizator , la solicitarea acesteia , contra unei plati periodice, denumita rata de leasing. La sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.

Portofoliu antreprenorial
Operatiunile de leasing pot avea ca obiect bunuri imobile , precum si bunuri mobile de folosinta indelungata , aflate in circuitul civil, cu exceptia inregistrarilor pe banda audio si video , a pieselor de teatru , manuscriselor , brevetelor si a drepturilor de autor.
Operatiunile de leasing cuprind trei faze:
• achizitionarea bunului de catre societatea finantatoare ( societatea de leasing );
• restituirea treptata de catre beneficiar a creditului primit , folosind resursele financiare obtinute din exploatarea investitiei;
• dreptul beneficiarului ca la expirarea contractului sa-si exprime optiunea de a achizitiona bunul cu achitarea valorii reziduale ( diferenta dintre pretul platit de investitor si sumele restituite periodic de catre beneficiar).

Portofoliu antreprenorial
Pentru efectuarea unei operatiuni de leasing , orice persoana fizica sau juridica trebuie sa trimita unei societati de leasing o oferta ferma insotita de lista cu bunurile ce vor constitui obiectul contractului de leasing si de acte din care sa rezulte situatia financiara a solicitantului finantarii. Societatea de leasing , analizand oferta , va putea fie sa accepte finantarea , fie sa o respinga.

Portofoliu antreprenorial
Exista posibilitatea ca utilizatorul sa cumpere bunul si inainte de expirarea termenului de leasing , cu conditia indeplinirii tuturor obligatiilor contractuale si a incheierii unui acord in acest sens cu locatorul.


Contractul de leasing

Contractele de leasing sunt reglementate de O.G. 51/1997 , cu modificarile si completarile ulterioare. Contractele de leasing constituie titlu executoriu daca utilizatorul nu preda bunul la sfarsitul perioadei de leasing , daca utilizatorul nu a optat pentru cumpararea bunului sau pentru prelungirea contractului precum si in cazul rezilierii contractului din vina exclusiva a utilizatorului.

Portofoliu antreprenorial
Contractele de leasing financiar trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele elemente:
• partile in contractul de leasing: locatorul / finantatorul si respectiv utilizatorul;
• descrierea exacta a bunului care face obiectul contractului de leasing;
• valoarea totala a contractului de leasing;
• valoarea ratelor de leasing si termenul de plata a acestora ;
• perioada de utilizare in sistem de leasing a bunului;
• clauza privind obligatia asigurarii bunului;
• valoarea initiala a bunului;
• clauza privind dreptul de optiune al utilizatorului cu privire la cumpararea bunului si la conditiile in care acesta poate fi exercitat.
• Garantii;
• Obligatiile si drepturile partilor;
• Raspunderi; forta majora; notificari; litigii; clauze finale.

Anexam la prezenta lucrare un model de contract de leasing pentru un autoturism. Drepturile partilor:

Portofoliu antreprenorial
Locatorul beneficiaza de :
-dreptul de a verifica periodic starea bunurilor , modul de exploatare;
-dreptul de a rezilia contractul inainte de termen daca utilizatorul nu-si indeplineste obligatiile din contract;
-dreptul de arezilia contractul de leasing in situatia in care utilizatorul nu plateste , cel putin doua luni consecutive , rata de leasing;
-dreptul de a vinde bunul , in timpul derularii contractului, unui alt locator , insa cesta va fi legat de aceleasi obligatii contractuale ca si vanzatorul .

Portofoliu antreprenorial
Utilizatorul are ca drepturi:
-dreptul de a opta pentru cumpararea bunului, prelungirea contractului sau pentru incetarea raporturilor contractuale;
-dreptul la actiune directa impotriva furnizorului, in cazul reclamatiilor privind livrarea, calitatea , asistenta tehnica, service-ul necesar in perioada de garantie si post garantie;
-dreptul de a exercita actiuni posesorii fata de terti;
-dreptul de a alege societatea care va asigura bunul, cu acordul societatii de leasing.

Portofoliu antreprenorial
Obligatiile partilor:

Locatorul/Finantatorul este obligat sa:
-sa respecte dreptul utilizatorului de a alege furnizorul, potrivit necesitatilor ;
-sa incheie contract de vanzare-cumparare cu furnizorul desemnat de utilizator , in conditiile expres formulate de acesta ;
-sa incheie contractul de leasing cu utilizatorul si sa-i transmita toate drepturile ce deriva din contractul de vanzare-cumparare , cu exceptia dreptului de dispozitie;
-sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului ;
-sa-l garanteze pe utilizator pentru linistita folosinta a bunului ;
-sa asigure bunurile printr-o societate de asigurare.

Portofoliu antreprenorial
Utilizatorul se obliga sa :
-sa efectueze receptia bunului si sa-l primeasca la termenul stipulat
-sa exploateze bunul conform instructiunilor elaborate de furnizor si sa instruiasca personalul pentru o exploatare corecta a bunului;
-sa nu greveze cu sarcini bunul, fara acordul finantatorului;
-sa efectueze platile cu titlu de rata de leasing in cuantumul si la termenele prevazute in contract;
-sa suporte cheltuielile de intretinere si alte cheltuieli ce decutg din contract;

Portofoliu antreprenorial
-sa isi asume,pe toata perioada derularii contractului , totalitatea obligatiilor rezultate in urma folosirii bunului in mod direct sau prin prepusii sai;
-sa suporte riscul pieirii sau distrugerii bunului ca urmare a unui caz fortuit;
-sa permita finantatorului verificarea periodica a starii si a modului de exploatare a bunului;
-sa-l informeze pe finantator despre orice tulburare a folosintei venita din partea unui tert;
-sa nu aduca modificari bunului fara acordul finantatorului;
sa restituie bunul in conformitate cu prevederile contractual

Portofoliu antreprenorial
III. AVANTAJE SI DEZAVANTAJE ALE LEASINGULUI

1) AVANTAJELE LEASINGULUI LA NIVEL MICROECONOMIC :
-achizitia imobilizarilor va fi finantata pe seama cheltuielilor de exploatare;
-plata esalonata a chiriilor permite evitarea imobilizarii de resurse pe termen lung;
-o modalitate de finantare a utilizatorului de catre locator/finantator pentru realizarea de investitii , achizitii;
-o operatiune juridico-financiara ce cuprinde concomitant o finantare , o locatiune ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.