Portofoliu la limba romana

Trimis la data: 2014-04-05
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 7
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: teodorosius
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fabula este o specie a genului epic, in versuri sau in proza, in care personajele sunt animale, plante sau obiecte puse in situatii omenesti, prin intermediul carora autorul satirizeaza vicii si defecte cu scopul de a le indrepta. Fabula este o specie literara foarte veche, cunoscuta inca din antichitate. Esop, un sclav grec din sec al VI lea, este considerat parintele fabulei
In primul rand, in compozitia sa, fabula cuprinde o naratiune propriu-zisa, o scurta povestire alegorica, cu un conflict puternic, urmat de un deznodamant imediat si o morala. In textul suport, povestirea propriu-zisa prezinta...............(prezinti fabula ta). Asadar, actiunea fabulei fiind redusa, nu contine toate momentele subiectului.In alta ordine de idei, modurile de expunere prezente in fabula sunt naratiunea si dialogul, acesta din urma avand rol de a dinamiza actiunea.(ex din text)

Pe de alta parte, morala are in fabula cea mai mare importanta. Aceasta poate fi explicita sau implicita, in cazul textului dat morala este...........(Ex din text). Datorita scopului sau de a critica defecte omenesti, fabula are un pronuntat caracter educativ, iar prin caracteristica amuzanta a intamplarilor starneste, de cele mai multe ori, rasul.(ex din text)
Avand in vedere ca personajele nu sunt oameni, figurile de stil intalnite in fabula sunt personificarea si alegoria. In text sunt personificate............

Alegoria este figura de stil prin care un sens ascuns, abstract, este prezentat intr-o forma concreta. (explici pe textul tau).
Basmul este o specie a genului epic in proza, de intindere medie, in care intamplarile reale se impletesc cu intamplarile fantastice, iar personajele- inzestrate cu puteri supranaturale - intra in conflict cu fortele raului pe care le inving. Cuvantul "basm" vine din limba slava ("basna") si inseamna "nascocire", "scornire".

In opinia mea, textul suport este un basm deoarece respecta caracteristicile acestei specii literare.In primul rand, existenta formulelor tipice, formula de inceput (ex, daca ai), formula mediana (ex, daca ai) si formula finala( ex, daca ai) vine in sprijinul acestei afirmatii. (Alegi ce formula ai in text si explici ce reprezinta ): Formula initiala fixeaza cadrul desfasurarii actiunii intr-un timp magic, despre care nu se poate depune marturie, un timp anistoric in care orice era posibil (ex).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.