Portretul bunicutei

Trimis la data: 2012-04-26
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.63 / 10
Downloads: 191
Autor: Diana clapaniuc
Dimensiune: 14kb
Voturi: 16
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mica de statura, carunta, cu chip de inger, vesela si dornica de viata; mereu iubitoare, cuminte si inteleapta.
I-a fost viata mai mult grea, decit usoara. A crescut fara parinti, a indurat foamete, frig si jale, dar a stiut sa stimeze, sa daruiasca dragoste si sa raspindeasca intelepciune. In pofida faptului ca era batrina, o tin minte ca pe o zeita ce imi indeplinea orice capriciu fara sa-mi ceara nimic in schimb. Ziulica intreaga, de dimineata pina seara tirziu, umbla ca o furnicuta, fara sa stea macar citeva secunde. Trebaluia, gindindu-se mereu la ziua de miine, la cei flaminzi, neajutorati si lipsiti de dragoste.
Parul ei era alb, dar mai purta inca in el frumusetea pe care a avut-o in tinerete. Miinile, batatorite de atita munca, le ascundea de mine, deoarece dorea sa imi arate o alta fata a vietii, o viata lipsita de griji, probleme, chinuri, o viata plina de bucurie, prietenie si dragoste. Mi-a daruit aripi de cind eram copil si m-a invatat sa ma avint cu ele spre culmile succesului, sacralitatii si bunatatii.
Cind crescusem mai mare, ea a fost cea care m-a ajutat sa cred in propriile mele puteri, sa merg inainte indiferent de obstacolele inaintate de viata, sa am credinta in Dumnezeu si sa pretuiesc ceea ce am atit timp cit este viu.

Mi-a devenit cea mai buna prietena, datorita intelepciunii, blindetii si capacitatilor ei de a face o persoana fericita prin cele mai simple moduri. Cind mergeam la ea, imi umplea bratele cu cele mai mari bunatati pe care le avea: nuci, mere, prune uscate sau struguri, iar sufletul cu pace si implinire.Ea m-a invatat ce inseamna mila si dragostea pentru cei neajutorati. Cind mergeam pe strada si vedeam un copil neajutorat, oferea ultimele farimituri de piine pentru mica alinare a sufletului celui napastuit.

Limba ii era inzestrata cu intelepciune si bunatate, iar sufletul - curat ca lacrima. Multe femei sunt pline de virtuti, dar ea le-a intrecut pe toate, a fost acel ideal la care poti sa te inchini, a fost cea care mi-a daruit tot ce a avut mai scump - iubirea, eu aveam doar sa o pastrez si sa profit de sfaturile intelepte.Am fost ca doua prietene care isi impartaseau bucuriile si necazurile, reusitele si infringerile.

Cu ea copilaria mea a fost mai usoara, prin ea vedeam lumea cu alti ochi, iar acum cind nu mai este, cind Dumnezeu a luat-o sus, in lumea celor drepti, totul pare a fi trist si negru, lipsit de culoare, de dulceata, de speranta. Ea mi-a fost mai de pret ca margaritarele, mai dulce ca mierea si mai deosebita decit orice.Sunt clipe in care mi-e dor nespus, clipe cind am nevoie de un sfat intelept, pe care doar ea mi l-ar putea oferi, clipe cind am nevoie de un umar pe care sa pling, dar realizez ca visele acestea sunt irealizabile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.