Portretul lui Dorian Grey - cartea

Trimis la data: 2012-10-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 179
Nota: 7.50 / 10
Downloads: 0
Autor: Spatarelu Alexa
Dimensiune: 257kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din coltul divanului invelit in covorase persane, unde statea fumind tigara dupa tigara, dupa cum ii era obiceiul, lordul Henry Wotton abia zarea stralu-cirea flurilor galbene si dalci ca mierea din salcamul ale carui crengi tremurau sub povara propriei frumu-seti intense, ca de flacara. Cind si cind umbrele fantastice ale pasarilor in zbor treceau repede de-a lungul draperiilor lungi din matase grea, cafenie, trase peste fereastra imensa, creind un fel de efect japonez, de instantaneu. Acest lucru il facea sa se gindeasca la acei pictori cu cbipul palid, de jad din Tokio, care printr-o arta, in sine imobila, incearca sa transmita senzatia de rapiditate si miscare. Murmu-rul urauz al albinelor care isi croiau drumul inghe-suindu-se una in alta prin iarba inalta, netunsa, sau miscindu-se in cerc.
Zgomotul stins al Londrei ajungea acolo ase-menea sunetului in surdina al unei orgi departate.in mijlocul incaperii, fixat de sevalet, se afla portretul in marlme naturala al unui tinar de o frumusete extraordinara, iar in fata lui, la o oarecare distanta, statea insusi artistul, Bsail Hallward, a carui brusca disparitie, in urma cu citiva ani, a pro-dus agitatie la vremea respectiva si a dat nastere unor speculatii stranii.

In timp ce pictorul privea forma gratioasa si placuta pe care el o oglindise cu atita pricepere prin arta sa, fata ii fu traversata indelung de un zambet satisfacut. Dar isi reveni brusc si, inchizind ochii, isi puse degetele pe pleoape de parca ar fi vrut sa intemniteze in propriul creier un vis ciudat din ('ars se temea ca s-ar putea trezi.
-- E cea mai buna dintre operele tale, Basil, cel mai bun lucru pe care l-ai facut vreodata, spuse lor-dul Henry languros. Trebuie s-o trimiti neaparat la Grosvenor anul viitor. Salile Academiei sunt mult prea mari si vulgare.

Ori de cite ori m-am dus acolo, fie ca erau prea multi oarneni si nu puteam vedea tablourile, ceea ce mi se pare oribil, fie ca erau atit de multe tablouri incit nu-i puteam vedea pe oameni, ceea ce e si mai rau. Grosvenor este intr-adevar singurul loc agreabil.- Nu cred ca il voi trimite undeva, raspunse el, dindu-si capul pe spate in felul acela ciudat caro starnea rasul prietenilor lui de la Oxford. Nu, nu vreau sa-l trimit nicaieri.Lordul Henry isi ridica pleoapele si, printre cercurile albastre de fum incolacindu-se in roto-coalele ciudate care se ridicau din tigara cu opium, il privi cu uimire.

-- Sa nu-l trimiti nicaieri ? Dar de ce, ma rog, dragul meu, de ce ? Ai vreun motiv anume ? Ce tipi ciudati mai sunteti si voi, pictorii! Faceti totul pentru a cistiga un renume si, in momentul in care il aveti, se pare ca vreti sa scapati de el. Te porti prosteste, pentru ca un singur lucru e mai rau decit a se vorbi despre tine, anume, acela de a nu se vorbi despre tine. Un portret ca acesta te-ar plasa peste oricare dintre tinerii Angliei si i-ar face pe batrini gelosi, daca batrinii sunt cumva capabili de emotii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.