Portretul lui Eminescu

Trimis la data: 2014-01-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.38 / 10
Downloads: 0
Autor: bulbazarus
Dimensiune: 17kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Luceafarul poeziei romanesti,sub numele sau adevarat Mihai Eminescu,a fost cel de-al saptelea copil al familiei Eminovici.Eminescu,inca din copilarie avea ceva diferit de restul copiilor,era o fire care parca promitea sa ii rezerve un viitor specific temperamentului sau melancolic si romantic si anume un viitor de poet,insa acesta avea sa dezvaluie nu orice fel de poet,ci un geniu poetic din toate punctele de vedere.
Dupa cum spunea si I.L.Caragiale "Eminescu era un tanar foarte invatat,stia nemteste si avea mult talent",tanarul Eminescu era un mare admirator al romantismului lui Schiller.Talentul nativ si determinarea micului poet l-au transformat de-a lungul timpului,
intr-un final in cel mai mare poet,descris acum ca fiind "bland,de treaba,neavand niciun vitiu,parca scos dintr-un tipar de lux, nu precum ceilalti, care sunt cu miile".

In textul lui I.L.Caragiale apare un portret mai amplu al lui Mihai :"Era o frumusete! O figura clasica incadrata de niste plete mari negre; o frunte inalta si senina;niste ochi mari - la aceste ferestre ale sufletului se vedea ca cineva este inauntru;un zambet bland si adanc melancolic.Avea aerul unui sfant coborat dintr-o veche icoana,un copil predestinat durerii,pe chipul caruia se vedea scrisul unor chinuri viitoare".

Dupa cum ne spune si citatul, viata lui Mihai ajunsese intr-un anumit punct despre care multi oameni spun ca oricarui geniu ,mai devreme sau mai tarziu i se releva, un punct care reprezinta limita dintre normalitate si inclinarea catre excentricitate.In viata lui Eminescu aparuse o nemultumire misterioasa, necunoscuta oricui, care il preschimbase pe poet.Era tot mai tacut si tindea catre o inchidere in sine fata de tot ce tine de exterior.

Starea sa era in totala discordanta de la o zi la alta , dupa cum vedem de asemenea in citatul :"Bietul Emiescu,vesel si trist;comunicativ si ursuz;bland si aspru;multumindu-se cu nimica si nemultumit totdeauna de toate;aci de o abstinenta de pustnic,aci lacom de placerile vietii;fugind de oameni si cautandu-i;nepasator ca un batran stoic si iritabil ca o fata nervoasa .Ciudata amestecatura!-fericita pentru artist,nenorocita pentru om!"

In continuare in textul lui I.L.Caragiale, Eminescu ajunsese in punctul de a fi comparat cu un excentric fugar,dezordonat, ca orice geniu,dar nicidecum vitios.Era insa lipsit de manierele commune si avea un temperament instabil si indecis.Aceasta intorsatura ce a avut loc in viata poetului le-a dat oamenilor, in special celor ce-l invidiau un motiv de a-l desconsidera pe Eminescu,deoarece in lumea asta multimea celor de rand crede ca placerile materiale ale vietii sunt privilejul lor exclusiv, fiind convinsi ca oamenii rari nu au voie sa aiba si defecte.

In scurt timp, ajunse si la punctul final, in care marele poet ,de acum isi simtea sfarsitul aproape: "Cind ostenea bine de acel cutremur, se inchidea in odaia lui, dormea dus si peste doua-trei zile se arata iar linistit, ca "Luceafarul lui -- nemuritor si rece. O asa incordare, un asa acces a avut in ultimele momente bune: acela a fost semnalul sfirsitului. Dupa cutremur, el nu s-a mai inchis in odaie sa se culce si sa mai faca ce facea mai-nainte Luceafarul.

A pornit inainte, tot inainte, pina ce a cazut sub loviturile vrajmasului pe care-l purta in sinu-i inca din sinul maicii sale. Copil al unei rase nobile si batrine, in el se petrecea lupta decisiva intre flacara celei mai inalte vieti si germenul distrugerii finale a rasei -- geniul cu nebunia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.