Porunca - Tudor Arghezi

Trimis la data: 2012-10-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.43 / 10
Downloads: 0
Autor: blackbunny96
Dimensiune: 12kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tudor Arghezi este unul din cei mai de seama scriitori romani ce a lasat literaturii romane si universale o opera literara vasta, in versuri si in proza, elaborata pe parcursul a mai mult de 7 decenii. Poezia "Porunca" face parte alaturi de "Paradisul" , "Adam si Eva" "Porunca" si "Pedeapsa" din volumul "Tablouri biblice" , aparut in august 1944 in Revista Fundatiilor Regale. Sursa de inspiratie a autorului este Biblia ( Vechiul Testament ). Tema poeziei este porunca data de Dumnezeu primilor oameni de a nu se infrupta din fructele copacului si tentatia ce o exercita acestea asupra celor doi. Titlul este explicit pentru ca prezinta tema poeziei , iar articolul hotarat sugereaza unicitatea interdictiei.
Poezia este impartita in trei secvente:Prima secventa incepe la versul unu si se termina la versul saisprezece. Ideea secventei este descrierea Raiului. Acesta este descris ca un loc perfect, in care lucrurile erau pe placul tuturor. Este subliniata lipsa constrangerilor si a grijilor: trezirea si culcarea la orice ora din zi, nu conta daca intarziau la scoala si nu invatasera lectia deoarece nu le tinea nimeni "socoteala.

Repetitia adverbului "nici" precum si enumeratiile au rolul de a sugera atitudinea este ludica si ingaduitoare a poetului.A doua secventa incepe la versul saptesprezece si se inceie la versul douazeci si sapte. Asemeni unui stapan atotputernic, Dumnezeu le interzice lui Adam si Eva sa se atinga de poame, amenintandu-i cu pedeapsa Lui "crancena" si "dreapta" care ii astepta daca incalcau porunca Lui. Atitudinea lui Dumnezeu fata de Adam si Eva se schimba ( " Dar...") , omniprezenta Lui fiind sugerata de hiperbola (" se-arata..."). Autoritatea lui Dumnezeu este sugerata si prin vocativul utilizat: "Adame", "Evo".

Ultima secventa incepe de la versul douazeci si opt si se termina la versul douazeci si noua, ideea fiind ca cei doi uita ca au o viata perfecta, dorindu-si asemenea unor copii ceea ce li se interzice. Ei incearca sa incalce porunca, tradandu-l si maniindu-l pe Dumnezeu.

Lirismul este obiectiv, deoarece lipsesc marcile lexico-gramaticale ale eului lyric. De asemenea, figurile de stil sunt prezente, dar intr-un numar redus. Comparatia "rea ca o ragace" si inversiunea "Te scoala" sunt foarte sugestive, aflate in stransa legatura cu intreg continutul, ele atragand atentia asupra viziunii eului liric.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.