Porunci din cartea Exod

Trimis la data: 2002-06-11
Materia: Religie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 8.20 / 10
Downloads: 2889
Autor: Daniell n.
Dimensiune: 9kb
Voturi: 233
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine. Cine aduce jertfe altor dumnezei decat Domnului singur, sa fie nimicit cu desavarsire. (22:20) Pe vrajitoare sa n-o lasi sa traiasca. (22:18) Sa paziti tot ce v-am spus si sa rostiti numele altor dumnezei: numele lor sa nu se auda iesind din gura voastra. (23:13)
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri sau jos pe pamant sau in apele mai de jos decat pamantul.

Sa nu faceti dumnezei de argint si dumnezei de aur, ca sa-i puneti alaturi de Mine; sa nu va faceti alti dumnezei. (20:23)
Sa-mi ridici un altar de pamant, pe care sa-ti aduci arderile de tot si jertfele de multumire, oile si boii. In orice loc in care Imi voi aduce aminte de Numele Meu, voi veni la tine si te voi binecuvanta. (20:24)
Daca-Mi vei ridica un altar de piatra, sa nu-l zidesti din pietre cioplite; caci cum iti vei pune dalta in piatra o vei pangari. (20:25)
Sa nu te sui la altarul Meu pe trepte, ca sa nu ti se descopere goliciunea inaintea lui. (20:26)

3. Sa nu iei in desert Numele Domnului.
Sa nu hulesti pe Dumnezeu si sa nu blestemi pe mai marel poporului tau. (22:28)

4. Adu-ti aminte de ziua de odihna ca s-o sfintesti.
Timp de sase ani sa sameni pamantul si sa-i strangi rodul. Dar in al saptelea sa-i dai ragaz si sa-l lasi sa se odihneasca; din rodul lui sa manance saracii poporului tau, iar ce va mai ramanea, sa manance fiarele de pe camp. Tot asa sa faci cu via si maslinii tai. (23:10-11)

Timp de sase zile sa-ti faci lucrarea. Dar in ziua a saptea sa te odihnesti, pentru ca boul si magarul tau sa aiba odihna, pentru ca fiul roabei tale si strainul sa aiba ragaz si sa rasufle. (23:12)

De trei ori pe an sa praznuiesti sarbatori in cinstea Mea. Sa tii sarbatoarea azimilor; timp de sapte zile, la vremea hotarata, in luna spicelor, sa mananci azimi, cum ti-am poruncit; caci in luna aceasta ai iesit din Egipt; si sa nu vii cu mainile goale inaintea Mea. Sa tii sarbatoarea secerisului, a celor dintai roade din munca ta, din ceea ce vei semana pe camp; si sa tii sarbatoarea strangerii roadelor, la sfarsitul anului, cand vei strange de pe camp rodul muncii tale. De trei ori pe an toata partea barbateasca sa se infatiseze inaintea Domnului, Dumnezeu. Sa n-aduci cu paine dospita sangele jertfei Mele; si grasimea praznicului Meu sa nu ramana toata noaptea pana dimineata. Sa aduci in casa Domnului, Dumnezeului tau, parga celor dantai roade ale pamantului. Sa nu fierbi un ied in laptele mamei lui. (23:14-19)

5. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta.
Cine va lovi pe tatal sau sau pe mama sa, sa fie pedepsit cu moartea. (21:15)
Cine va blestema pe tatal sau sau pe mama sa, sa fie pedepsit cu moartea. (21:17)

6. Sa nu ucizi.
Cine va lovi pe altul cu o lovitura de moarte, sa fie pedepsit cu moartea. (21:12)
Daca nu i-a intins laturi si daca Dumnezeu l-a facut sa-i cada in mana, iti voi hotari un loc unde va putea sa fuga. (21:13)
Daca lucreaza cineva cu rautate impotriva aproapelui sau, folosindu-se de viclenie ca sa-l omoare, chiar si de la altarul Meu sa-l smulgi ca sa fie omorat. (21:14)
Cine va fura un om si-l va tine in mainile lui, sa fie pedepsit cu moartea. (21:15)

Daca se vor certa doi oameni si unul din ei va lovi pe celalalt cu o piatra sau cu pumnul, fara sa-i pricinuiasca moartea dar silindu-l sa stea in pat, cel ce l-a lovit sa nu fie pedepsit, daca celalalt se va scula si se va plimba afara, sprijinit pe un toiag. Numai sa-l despagubeasca pentru incetarea lucrului lui si sa-l ingrijeasca pana la vindecare. (21:18-19)

Daca un om va lovi cu batul pe robul sau, fie barbat fie femeie, si robul moare sub mana lui, stapanul lui sa fie pedepsit. Dar daca mai traieste o zi sau doua, stapanul sa nu fie pedepsit; caci este argintul lui. (21:20-21)

Daca se cearta doi oameni si lovesc o femeie insarcinata si o fac doar sa nasca inainte de vreme, fara alta nenorocire, sa fie pedepsiti cu o gloaba, pusa de barbatul femeii si pe care o vor plati dupa hotararea judecatorilor. Dar daca se intampla vreo nenorocire, vei da viata pentru viata, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mana pentru mana, picior pentru picior, arsura pentru arsura, rana pentru rana, vanataie pentru vanataie. (21:22-25)

Daca un om loveste ochiul robului sau, fie barbat fie femeie, si-l face sa-si piarda ochiul, sa-i dea drumul, ca despagubire pentru ochiul lui. Si daca face sa cada un dinte robului sau, fie barbat fie femeie, ca despagubire pentru ochiul lui, sa-i dea drumul. (21:26-27)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.