Posesia

Trimis la data: 2014-04-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: cutzza90 Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Codul Civil defineste posesia ca fiind "detinerea unui bun sau folosirea de un drept, exercitata,una sau alta, de noi insine sau de altul in numele nostru" (art. 1846 alin. 2 C. Civ.).
2. Elementele posesiei. Posesia are doua elemente constitutive: corpus si animus.
A. Elementul corpus, este elementul material si presupune contactul nemijlocit si consta in stapanirea materiala a bunului, adica in realizarea de acte materiale de detinere si folosire a bunului. Elementul corpus al posesiei se poate concretiza si in acte juridice referitoate la acel bun: imprumut de folosinta, inchiriere, vanzare-cumparare etc.

Elementul animus, denumit si psihologic sau intentionat, consta in intentia sau vointa celui care poseda de a exercita stapanirea lucrului pentru sine, adica sub nume de proprietar sau in calitate de titular al altui drept real. Lipsa elementului psihologic intentional face ca cel care detine bunul sa nu aiba calitatea de posesor, plasandu-l calitativ in aceea de simplu detentor precar.

3. Posesia si detentia precara. Intre posesie si detentie precara exista un element comun, anume exercitarea in egala masura a stapanirii fizice asupra lucrului, avand fiecare elementul corpus.
Deosebirea dintre cele doua notiuni prin aceea ca detentorul precar este lipsit de elementul animus, lipsindu-i intentia de a se comporta ca si titularul dreptului de proprietate sau altui drept real. Ceea ce ii lipseste detentorului precar este animus sibi habendi, ceea ce il distinge de posesor situatie in care el este obligat sa restituie bunul pe care il stapaneste numai sub aspect material.

Detentorul precar poseda numai pentru altul, motiv pentru care precaritatea este echivalenta cu lipsa posesiei. Posesia este o stare de fapt iar detentia este o stare de drept. Posesia poate fi si un fapt neregulat ex: posesia dobandita prin furt, uzurpare, pe cand detentia este intotdeauna un fapt reglementat ca atare.
Au calitatea de detentori precari: locatorul, comodatarul, depozitarul, creditorul gajist cu deposedare, etc, toti acestia detinand bunul in baza unui titlu si deci stapanirea lor nu este una de fapt prin intrunirea celor doua elemente constitutive ale posesiei.

Intervertirea detentiei precare a) cand detinatorul lucrului primeste cu buna-credinta de la o a treia persoana, alta decat adevaratul proprietar, un titlu translativ de proprietate in privinta bunurilor ce le detine; b) cand detinatorul neaga manifest dreptul celui de la care detine posesiunea prin acte de rezistenta la exercitiul dreptului sau; c) cand detentorul transmite posesiunea lucrului, printr-un act cu titlu particular translativ de proprietate, unei persoane care este de buna-credinta; d) intervertirea in situatia in care detentorul decedeaza si se realizeaza o transmisiune cu titlu universal catre succesori.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.