Posesiunea

Trimis la data: 2012-04-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Aghenie MIHAELA Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Posesiunea conform CCRM reprezinta o stare de fapt care acorda posesorului posibilitatea de a beneficia de elementele juridice conferite de aceasta stare de fapt, iar in al doilea rind ,este starea de lucruri vazute, de persoanele terte,la posesor.Conform CC al Rominie posesia este definita ca o stare de fapt generatoare de efecte juridice ,care consta in stapanirea materiala sau exercitarea unei puteri de fapt de catre o persoana asupra unui bun , cu intentia si vointa de a se comporta fata de toti ceilalti ca proprietar sau titular al unui alt drept real.

Posesiunea are semnificatie juridica pentru ca este pusa realitatea aparenta in relatie cu dreptul. Etimologia cuvantului provine din verbul latin possidere, care inseamna a sta pe ceva, a stapanii, a poseda un bun. Conceptul de posesiune a stat in permanenta in preocuparea doctrinei juridice. In secolul al XIX-lea apar doua mari curente: doctrina lui K. Savigny, dupa care posesiunea era legata intr-un cerc restrans, fara a fi o institutie.

Al doilea curent, reprezentat de doctrina lui R. Ihering, care se abate de la acest postulat, gravitand spre o noua definitie, legata de scopul economic, folosinta dupa destinatie a obiectului, posesiunea fiind manifestarea exterioara a vointei unei persoane, "prin care aceasta persoana aduce un nex cu sine, un obiect in relatiunile sale totale sau partiale, prin care acel obiect se prezinta, ca de fapt ei ii apartine". Relatia dintre persoana si obiect infiinteaza posesiunea, prin stapanirea acestuia.

Art. 2228 din Codul civil, francez determina : "Posesiunea este detinerea sau folosinta unui lucru sau a unui drept pe care-l avem sau pe care-l exercitam prin noi insine sau prin altul, care il are sau il exercita in numele nostru". Dispozitia art.303 alin(1) din CCRM nu permite a sustine ca posesiunea trebuie sa intruneasca elementele de :animus si corpus. In acest articol se cere ca cel ce poseda doar sa doreasca acest lucru,nu sa considere ca poseda un lucru pentru al aea in proprie tate. Astfel definim posesiunea ca o stare de fapt care consta in exercitarea voita a stapinirii materiale a unui lucru si care, in conditiile legii, produce anumite efecte juridice.

In consecinta, posesia reprezinta o stapanire de fapt a unui bun si nu se confunda cu proprietatea, care este o stare de drept. Posesiunea nefiind un drept, nu poate fi transmisa succesorilor prin act de succesiune(art 313). Succesiunea univerasala face sa treaca asupra succesorului drepturile patrimoniale ale titularului, dar nu posesiunea. Prin succesiune se transmit doar drepturile si obligatiile, nu si starea de fapt, in cazul nostru posesiunea.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.