Posibilitatea Ontologiei

Trimis la data: 2005-03-16
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.27 / 10
Downloads: 113
Autor: Enache Cristina
Dimensiune: 13kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Posibilitatea Ontologiei
Corpusul scrierilor metafizice a lui Aristotel se constituie ca o cercetare a condiţiilor de posibilitate a ştiinţei fiinţei ca fiinţă , singura în măsură să refundamenteze filosofia şi ştiinţa , tipuri de discursuri paralizate de dificultăţile ridicate de practica sofistă a limbajului .
Posibilitatea Ontologiei
Sarcina metafizicii era , intr-o primă instanţă , instituirea discursului unic . Căci concluzia sofistă asupra imposibilităţii minciunii atrăgea după sine inutilitatea discursului constructiv şi multiplicitatea discursurilor posibile despre fiinţă , aşa cum subliniază Aristotel în cartea a IV-a :

“Dacă două judecăţi contradictorii ar fi adevărate în acelaşi timp despre acelaşi lucru , atunci toate lucrurile s-ar reduce la unul” . Dar aceasta ar fi un paradox . În al doilea rând , după ce filosofia îşi va fi îndeplinit prima sarcină , trebuie cercetat dacă mai există alte dificultăţi care ar conduce spre imposibilitatea vreuneia din ştiinţele fundamentale .

Posibilitatea Ontologiei
Afirmaţia ce deschide cartea IV a Metafizicii , “Există o ştiinţă care studiază fiinţa şi proprietăţile sale esenţiale” (1003a) , corelată cu o alta , “Tot astfel se vorbeşte şi despre Fiinţă în multe accepţii , dar întotdeauna cu privire la unul şi acelaşi principiu”(1003b) , apare în acest context ca extraordinar de optimistă , statuând existenţa efectivă a celei mai înalte dintre ştiinţe .

De altfel , , după cum afirmă Ion Banu .

Posibilitatea Ontologiei
În acest context al aprecierii trebuie interpretate afirmaţiile aristotelice mai sus citate ; rămâne de cercetat dacă şi în ce măsură acestea se pot susţine în raport cu întregul operei aristotelice . Observăm insă corelarea , în viziune aristotelică , a posibilităţii ştiinţei cu existenţa principiului unic al realităţii la care se referă discursul (şi sesizarea lui de către cel ce susţine acest discurs) . În cadrul teoriei semnificaţiei , Aristotel va evidenţia condiţiile care fac posibil discursul ştiinţific .

Posibilitatea Ontologiei
Atacând modul în care ai fost puse problemele de limbaj de către sofişti , Aristotel va demasca “ rezolvările” lor verosimile ca nesocotind adevărata esenţă a limbajului . Din punctul lor de plecare , conceperea fiinţei şi a cuvântului ca perfect aderente (fie prin convenţie , fie în mod natural) , nu se putea ajunge decât la concluzia paradoxală că totul este adevărat 1 . Aristotel surmontează această dificultate prin conceperea raportului limbajului cu fiinţa ca mijlocit , iar nu nemijlocit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.