Posta electronica

Trimis la data: 2002-11-13
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 12418
Autor: Daniel Catalin
Dimensiune: 97kb
Voturi: 690
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Una dintre cele mai importante componente ale Internetului este poşta electronică sau sistemul e-mail. Sunt convins că ai văzut de multe ori, pe cărţile de vizită ale prietenilor tăi, de exemplu, adrese Internet, care diferă de adresele http sau ftp prin faptul că au în componenţa lor un simbol "@". O astfel de adresă e-mail arată similar cu a mea: zeus@dart.ro. Partea din stânga simbolului reprezintă numele unei cutii poştale dintr-un calculator. Partea din dreapta lui "@" reprezintă adresa calculatorului pe care se află acea cutie poştală.
Ca şi în cazul unor adrese Web (URL), această adresă a calculatorului îţi poate arăta din ce organizaţie face parte, sau de ce naţionalitate este expeditorul unei scrisori pe care o primeşti. De exemplu, dacă primeşti o scrisoare electronică de la mine, vei înţelege, din grupul de litere "ro", că eu sunt din România. Apoi, din "dart" vei putea înţelege ca sunt un abonat al serviciilor Internet oferite de Fundaţia Dart din Arad. O altă adresă este: bogdan@cybernet. ro.

Prin e-mail pot fi trimise scrisori electronice chiar mai multor oameni deodată, astfel incăt poşta electronică poate fi folosită şi pentru ştiri. Pentru a trimite cuiva o scrisoare electronică, trebuie să ii cunoşti adresa e-mail. Vei mai avea nevoie, fireşte, de un program de transmitere e-mail, care poate fi Mail, Elm sau Pine, dacă lucrezi în Unix, sau Internet Mail, Netscape Mail, Eudora Pro sau Pegasus, dacă lucrezi în Windows 95. Noi vom face referire la programul Internet Mail, care este foarte simplu de utilizat şi are o interfaţă gratică prietenoasâ. Modul de lucru în alte programe de sub Windows 95 este similar.

Lucrul cu Internet Mail

Înainte de a începe să lucrezi cu programul Internet Mail, trebuie să realizezi anumite operaţii de configurare, aşa cum se vede mai jos (vezi options->server): practic, trebuie să precizezi care este adresa ta de e-mail (cea pe care vei primi mesajele), precum şi numele de cont şi parola pentru conectarea la serverul tău e-mail; pe acestea le-ai primit de la furnizorul de servicii Internet (câmpurile ¬¬POP3 Account şi Password). Numele sau codul IP al serverelor prin care trimiţi, respectiv primeşti mesajele e-mail, sunt precizate la outgoing Mail (SMTP), respectiv incoming Mail (POP3). De obicei ele sunt două grupuri de numere identice sau două grupuri de numere identice (de exemplu, mail.cybernet.ro).

Anumite operaţii de configurare pentru trimiterea mesajelor pot fi făcute alegând opţiunea "send", ca în figura următoare. Astfel, de exemplu, poţi opta pentru trimiterea mesajelor în format HTML, ceea ce va permite o formatare mai bună a textelor, sau includerea unor legături. Totuşi, va trebui sâ-I avertizezi pe cel ce-ţi va citi scrisoarea în legătură cu opţiunea ta, pentru ca el să fie pregătit să vizualizeze textul scrisorii în acest format. În mod prestabilit formatul scrisorii este Plain text (text simplu, obişnuit).

Trimiterea de mesaje şi fişiere

Adresa destinatarului scrisorii tale va apărea în câmpul cu numele To:, după ce ai selectat opiiunea New message. Va apărea şi un câmp cu numele cc : (Carbon copy= copie la indigo) unde vei scrie alte adrese, dacă vrei ca scrisoare ta să poată fi citită şi de alte persoane. O descriere scurtă a conţinutului scrisorii va fi dată în câmpul subiect, iar conţinutul propriu-zis va fi scris în spaţiul mai mare, rezervat special.

Din meniul options poţi stabili o semnătură, pe care, cu Insert signature o poţi ataşa scrisorilor pe care le trimiţi, de regulă la sfârşitul textului scrisorii. Semnătura poate fi folosită pentru trimiterea de informaţii suplimentare despre tine, instituţia în care înveţi sau lucrezi, organizaţia din care faci parte, adresa ta reală e-mail, adresa paginii tale Web (dacă ai).

Dacă primele programe e-mail nu puteau transmite decât text, programele mai noi (inclusiv Internet Mail pot lucra şi cu caractere speciale, sub forma unor pachete de informaţii binare, sau ca imagini, programe sau documente pentru editoare de texte. În acest scop, se va folosi opţiunea Insert file (numită adesea Attachment şi va fi precizat fişierul care se trimite.

De exemplu, în figura de mai jos, subsemnatul a trimis o scrisoare simplă la adresa mionescu@cybernet.ro, ataşând atât o semnătură, Cât şi un fişier. De asemenea, s-a stabilit şi prioritatea maximă (există trei niveluri de prioritate) pentru acest mesaj, lucru care va fi evidenţiat când va ajunge la destinaţie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.