Postmodernitate si Postmodernism

Trimis la data: 2013-04-21
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 1
Autor: andreeabar
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Postmodernismul are manifestari in multe discipline academice sau ne-academice: filosofia, teologie, arta, arhitectura, teatru, sociologie, literatura. Postmodernismul are la baza problema cunoasterii, care un este limitata in interpretare, este reticent in fata ideii de existenta a unui adevar universal si fata celora care sustin ca detin secretele adevarului universal. Adevarul nu poate avea radacini in orice altceva decat perceptia individuala.
Termenul de "literatura postmodernista" se foloseste frecvent pentru a face referire la literatura posterioara celui de-al doilea Razboi Mondial, care se caracterizeaza prin anumite particularitati care o fac sa difere de literatura anterioara, cum ar fi respingerea ideologiei ilustrata de literatura moderna.

Literatura postmoderna este de fapt afectata de diferite stiluri si genuri carea au aparut in a doua jumatate a secolului al XX-lea. Literatura din aceasta noua etapa avea ca punct de plecare doua negatii. Postmodernistii renuntau la optimismul modernist conform caruia realitatea umana, pe cat de complexa ar fi, putea fi fidel portretizata prin limbaj, si ignora convingerile ilustrate- mostenite atat de la realism cat si de la modernism-conform caruia judecata putea explica totul cand se intampla in univers.

Tehnica de creatie preferata de postmodernisti, intertextualitatea, prin care textul trimite mereu, citand fara ghilimele, preluand personaje, simboluri, fragmente, sintagme celebre sau rescriind pur si simple alte texte. Literatura postmodernista utilizeaza citatul, aluzia, reciclarea formelor literare vechi, hibrizarea, colajul, reciclarea unor vechi motive, teme si formule estetice.

Un concept important care expliciteaza modul in care postmodernismul priveste limba, este idea de "joc". In contextul acestui curent, al postmodernismului, joc inseamna schimbarea cadrului de conexiune al ideilor. Si astfel permite sensurile figurate sau trecerea unei metafore sau cuvant de la un context la altul, sau de la un cadru de referinta la altul. Deoarece in interiorul gandirii postmoderne textul este alcatuit dintr-o serie de marcaje ale caror sens este atribuit cititorului insusi, acest joc se bazeaza pe mijloacele cu care cititorul construieste sau interpreteaza textul, si cu ajutorul carora autorul devine o prezenta in mintea cititorului.

Postmodernistii modifica fundamental insusi conceptul de "literatura", care se extinde acum dincolo de spatiul pur beletristic, incluzand si genurile nonfictionale (jurnal, corespondenta, literatura de popularizare) si literaturile noncanonice .Intre trasaturile esentiale ale literaturii postmoderniste in ansamblu, putem observa: desolemnizarea discursului, valorificarea prozaismului,cuprinderea diversitatii realului, refuzul stilului inalt, ermetic si impersonal, valorificarea creativa si recuperatoare a stilurilor poeticeconsacrate, prin ironie, parafraza si parodie, practicarea unei poetici a concretului si a banalului, receptivitatea fata de livresc, in formaintertextualitatii, a metatextualitatii si a transtextualitatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.