Pot cast si gutter cast

Trimis la data: 2009-02-06 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 105
Autor: Sandy Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pot cast şi gutter cast au fost descrise pentru prima dată în partea inferioara a Formaţiunii Majanillos, o unitate carbonată a Triasicului Mediu localizată în zona externă a Cordilierei Betice, din sudul Spaniei. Formaţiunea Majanillos are trei membrii; partea inferioară abundă în pot şi gutter casts şi intercalaţii subţiri de calcarite, interpretate ca tempestite; în partea mijlocie predomină strate de calcarenite, cu straficaţie hummocky; în topul membrului se găsesc bioturbaţii nodulare de calcare.Pot cast si gutter cast

Pot cast si gutter cast - Aceste succesiuni înregistrează pe termen lung un ciclu trangresiv al Triasicului, reconstituind un mediu marin de apă puţin adâncă cu depozite de dolomite cu granulaţie medie. Sedimentele calcarenitice sunt acumulate lângă ţărm, dezvoltă depozite de furtună, atunci când curenţii au transportat sedimente din afara şelfului, acestea fiind depozitate ca strate de tempestite. Pot şi gutter casts caracterizează sedimentaţia în zona din apropierea ţărmului.

Pot cast si gutter cast - Depozitele de furtună preleveaza informaţii privind interpretarea paleobatrimetriei; se consideră că gutter casts manifestă o tendinţa de creştere a ratei de strate către exteriorul şelfului. Identificarea acestor structuri în succesiunile marine de pretutindeni poate fii importantă în interpretarea mediilor depoziţionale.

Cuvinte cheie platformă carbonată, gutter cast, Muschelkalk, pot cast, tempestite, Triasic.

INTRODUCERE

Formaţiunea Majanillos, unitatea carbonată a Triasicului Mijlociu din zona Subetică, este depozitată în sud-estul masivului Hercinian ( Iberian Meseta). Formaţiunea din sudul Spaniei se intinde pe o distanţaă mai mare de 250 km şi este compusă din facies de Muschelkalk, din succesiuni de depozite carbonate de apă puţin adâncă din bazinul epicontinental european din perioada Triasicului.

Această lucrare face referinţă la partea inferioară a acestei unităţi carbonate, respectiv la Membru 1 al formaţiunii Majanillos, unde predomină pot şi gutter cast.urile. Pot şi gutter casts sunt structuri erozionale izolate de mărimi variabile; pots sunt structure rotunde, gutter casts sunt structuri lineare, cunoscute şi sub denumirea de rinnens, cut-and-fill, scour-and-fill, şi furrows.

Aceste structuri sedimentare, ce nu-şi au originea în Triasicul epicontinental al Cordilierei Betice, au importanţă sedimentologică pentru interpretarea mediilor depoziţionale; ajută la descoperirea unor structuri similar în alte succesiuni.

Acest studiu foloseşte modelul tempestitelor pentru a stabili relaţiile de facies adânc din depozitele platformei de Muschhelkalk inferior. Lucrarea demonstrează că pot si gutter casts sunt foarte folositoare pentru interpretarea depozitelor de furtună şi a faciesului de apă puţin adâncă a mediilor carbonate.

In acest studiu au fost luate în considerare depozite şi structuri sedimentare tipice furtunilor. Faciesul carbonat este comparat cu calcarele de apă puţin adâncă din Muschelkalk Superior din estul Franţei, interpretat ca facies de şelf subtidal puţin adânc depozitat sub influenţa variabilă a curenţiilor sau a furtunilor.

STRATIFICAŢIA FORMAŢIUNII MAJINILLOS

Stratificaţia formaţiunii Majanillos ( muschelkalk facies) este compusă din strate de calcar, marnă calcaroasă, marnă; este divizată în trei membrii; conţine roci triasice=matricea depozitelor de alunecare nestratificate.

Membru 1 este un strat de 20-50 m, conţine calcare masive, dolomite, strate subţiri de calcar, calcar nodular, bioturbaţii nodular calcaroase, pot şi gutter. Corespunde depozitelor de platformă Muschelkalk inferior, este un depoyit system tract transgresiv, conţine calcar oolitic brun format la mare energie la adâncime mică în bază, iar în top facies adânc de calcar nodular bioturbat. Mai sunt prezente ceratite în secţiuniile de Calasparra şi Valdepenas, precum şi faciesuri de pot şi gutter cast.

Membru 2, strat de 50 m, conţine strate carbonate cu resturi fosile ( Thalassinoides, Chondrites, Planolites), strate intercalate cu calcare bioclastice. Este un depozit de cortegiu de mare inaltă, un facies progradaţional de platformă carbonată.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.