Potasiu

Trimis la data: 2010-03-19
Materia: Chimie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: n/a
Nota: 7.39 / 10
Downloads: 1969
Autor: Rascarachi Emanuel
Dimensiune: 546kb
Voturi: 64
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Potasiul metalic a fost descoperit în anul 1807 în Anglia de către Sir Humphry Davy, care a obţinut potasiu din potasa caustică, prin electroliza sării topite cu nou-descoperita pila voltaică
Numele kalium a fost împrumutat de la cuvântul “alkali”.Denumirea de potasiu derivă de la cuvântul "potasă", substanţă al cărei nume uzual este dat carbonatului de potasiu şi care putea fi obţinută din resturile vegetale carbonizate.
Foarte raspandit in natura, potasiul se prezinta sub forma de saruri si actioneaza in principal asupra nivelului echilibrului electrolitic.
Doza zilnica recomandata: 3500 mg (3,5 g).

Surse: Pasarile de curte, pestele, fructele (banane, caise, prune uscate, cantalup), legumele (spanac, rosii, cartofi) constituie cele mai insemnate surse.

Este un reglator important al presiunii arteriale, deoarece extrage sodiul din celule, ceea ce reduce volumul de lichide din organism;
- participa la reactiile chimice care implica proteine si glucide (stimuland secretia de insulina);

- activeaza functia renala;
- influenteaza fenomenele electrice cardiace si neuromusculare (trecerea rapida a influxului nervos, excitabilitatea si contractia).

Potasiul reacţionează în mod violent cu apa, producând hidrogen gazos, care de obicei se aprinde. Este ţinut în uleiuri precum cel mineral sau kerosen, pentru a opri reacţia dintre metal şi vaporii de apă prezenţi în aer.

Este recomandat ca potasiul, rubidiul sau cesiul să nu fie stocate mai mult de trei luni, decât dacă sunt ţinute într-un mediu cu gaz inert (fără oxigen) sau în vid.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.