Potentialul de dezvoltare al comunei Coas, Judetul Maramures

Trimis la data: 2011-08-23 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 32 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Trif Cosan Maria Florica Dimensiune: 135kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Comuna Coas este situata in sudul judetului Maramures, la 15km de orasul Baia Mare, la 2km de drumul judetean Baia Mare - Somcuta Mare, pe malul drept al raului Lapus, pe un platou mai inalt. Distanta fata de cel mai apropiat oras, Somcuta Mare, este de 10 km.Coasul se invecineaza la nord cu Coruia si Sacalaseni, la nord-est si Curtuiusu Mic, la est cu Copalnic Manastur, la sud-est cu satul Intrerauri, la sud cu Remecioara si Remetea Chioarului iar la vest cu satul Culcea.Satul este foarte rasfirat de-a lungul vailor ce il strabat. Statistic, satul are o suprafata de 2083ha(padurea ocupa 721 ha).Partile satului Coas: Suseni, Ogareni, Pa Mal, Poduri, Valea Caselor, Valea Grozii.

Din punct de vedere al formelor de relief, Coasul este situat la contactul dintre Dealurile de Vest(in vest), Carpatii Orientali(grupa nordica), Depresiunea Baia Mare(in nord-est) si Podisul Somesan(in sud).
Relieful satului Coas este variat sub aspect morfologic si complex prin alcatuire sa geologica, cu inaltimi mijlocii in general.

Suprafata este deluroasa, fragmentata de vai, dispusa in trepte situate la altitudini intre 200 si 800m.Forma de relief dominanta in teritoriu o constituie versantii, alaturi ae care intalnim platouri, terase(I si II) si lunca Lapusului.Suprafata de versanti are diferite inclinatii si expozitii. Panta terenului variaza intre 8-18%, iar pe portiuni mici depaseste 25-30%.

Terenul pe alocuri este este destul de accidentat, prezinta alunecari stabilizate si estestrabatut de vai(Valea Caselor, Valea Grozii, Valea Codrisorului, Valea porcului. Valea Curtuiusului, Valea Podurilor), in prezent folosite in mare masura ca fanete, care reprezina zona de scurgere a apelor de pe versanti.Pe teritoriul satului exista un izvor cu apa sulfuroasa, cu proprietati curative, valorificat initial de familia Agoston(la bai la Agoston).

Apa provine dintr- un izvor natural si este captata intr-o fantana, nivelul ei nu scade sub 80 cm, nici in perioadele cele mai secetoase. Este posibil ca la acest izvor sa se faca referire intr-un document din anul 1231, o scrisoare de delimitare a "padurii Finteus", si anume:

"...de la podul paraului.Berchez, hotarul mergea pe o creasta de deal spre Est, perpendicular pe cursul Lapusului, apoi, peste "dealul cu vita albastra", din perimetrul actual al satului remetea, si pe langa un "izvor de sanatate"...in vecinatatea vaii Coasului". De asemenea, pe teritoriul satului exista zvoare de ape minerale(borcut), pe Valea Caselor si in Poduri, in valea Barlogului.

Principalele resurse naturale ale comunei sunt padurile de stejar, paltin, ulm, sanger si mesteacan, pasunile si fanetele naturale, terenurile agricole si mai rar ciupercile si fructele de padure. De asemenea cele doua rauri mari de pe raza comunei, Cavnicul si Lapusul, respectiv rezervatia naturala cheile Lapusului, inclusa in reteaua Natura 2000 pot fi considerate resurse naturale vitale pentru cresterea atractivitatii zonei.

Varietatea formelor de relief, particularitatile climei si natura diferita a rocilor sunt elemente care au determinat o vegetatie bogata. Teritoriul comunei apartine zonei de vegetatie lemnoasa a foioaselor, subzona stejarului la interferenta cu fagul.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.