Potentialul natural al Vaii Cerna

Trimis la data: 2014-11-15
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Mirela_M
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Turismul romanesc se afla la momentul reevaluarii sanselor de revigorare si restructurare. In Romania, confruntata cu profunde mutatii impuse de procesul tranzitiei la economia de piata, turismul este sectorul cel mai sensibil la stimulii economico - sociali, externi si interni.
La baza relansarii acestei ramuri a economiei nationale componente ale sale: cel natural si cel antropic.
Resursele turistice au fost valorificate inca din cele mai vechi timpuri, daca ne referim la valoarea terapeutica a apelor minerale sau la asezamintele religioase de exceptie.
Este cunoscut faptul ca turismul romanesc a cunoscut o dezvoltare conjuncturala si extensiva, fara o conceptie unitara de cuprindere a tuturor categoriilor de resurse turistice, adresandu - se in aceeasi masura turismului intern si international.
Aceasta a dus pe de o parte la faramitarea investitiilor la nivel teritorial, realizandu - se ,,produse turistice" incomplete si mai ales necompetitive pentru piata externa, iar pe de alta parte au fost lansate in afara turismului, obiective si zone cu potential turistic reprezentativ sau cu valoare de unicat.

Un loc aparte il reprezinta zona de sud - vest a tarii - Banatul, remarcabil prin frumusetea cadrului natural si bogatia patrimoniului turistic. In conditiile diversificarii activitatilor turistice si de punere in valoare a altor areale din aceasta parte a tarii se inscrie si Valea Cernei, care alaturi de Defileul Dunarii si Podisul Mehedinti, constituie una dintre cele mai valoroase atractii turistice din sud - vestul tarii.
Valea Cernei, principala axa turistica din extremitatea de sud - vest a Romaniei se desfasoara pe teritoriul a trei judete: Gorj, Mehedinti si Caras - Severin.

Nota de originalitate a acestei regiuni este datorata in principal de prezenta masivelor montane care incadreaza raul Cerna apartinand Carpatilor Meridionali si Muntilor Banatului.
Dispunerea si orientarea culmilor muntoase, altitudinea lor, succesiunea sectoarelor inguste, gradul de impadurire, diversitatea faunei si florei, existenta apelor minerale, constituie premisele favorabile dezvoltarii unei activitati turistice de mare diversitate si intensitate.
1.1 Potentialul turistic al reliefului

Raul Cerna se gaseste situat intre culmile Muntilor Godeanu, Valcan, Mehedinti, Almaj, avand o succesiune de chei si bazine, cu versanti calcarosi si abrupti care domina Valea de la sute de metri inaltime. Unitatile montane care strajuiesc de o parte si de alta Valea Cernei se remarca printr - o mare varietate peisagistica, legata de formele de relief, covorul vegetal, reteaua de vai secundare.
Evolutia geologica explica mozaicul de roci existent: formatiuni cristaline, sisturi cloritoase, gnaise, amfibolite, care dau un pitoresc aparte prin culoare si formele de relief carstic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.