Potentialul turistic al judetului Bihor utilizand modelul LEADER

Trimis la data: 2015-06-21 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: petrobv Dimensiune: 724kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Judetul Bihor este situat in partea de N-V a Romaniei, intre paralelele 46º23' si 47º35' latitudine nordica si meridianele 21º26' si 22º48' longitudine estica, ocupand locul al saselea ca marime intre judetele tarii, avand o suprafata de 7632,64 km2 si o populatie de 629.695 locuitori (cu domiciliul stabil), din care 48,9% barbati si 51,1% femei. Judetul Bihor cumuleaza un numar de 100 de unitati administrative teritoriale, din care 4 municipii (Oradea, Beius, Marghita si Salonta), 6 orase (Alesd, Nucet, Sacueni, Stei, Valea lui Mihai si Vascau) si 90 de comune.

In cadrul ei apare un nivel mai inalt alcatuit dintr-o serie de campuri netede, neinundabile, cum ar fi partea sudica a Campiei Valea lui Mihai, Campia Barcaului intre Crisul Repede si Barcau si Campia Salontei, la sud de Crisul Negru. Nivelul mai coborat reprezinta sesurile actuale de inundatie ale vailor Barcaului, Crisului Repede si Crisului Negru, umede si local mlastinoase. In zona muntoasa sunt puse in evidenta numeroase resurse metalifere si nemetalifere. In acest sens, un rol deosebit il are bauxita din Muntii Padurea Craiului si skarnul cu galena, blenda, pirita, molibden, bismutina care sunt exploatate pe versantii vestici ai Muntilor Bihor.

Dolinele vechiului relief carstic al Vascaului cunosc unele zacaminte reziduale de fier si mangan. O bogatie deosebit de importanta a judetului o formeaza variatele roci utile, cum ar fi argilele refractare (Suncuius si Balnaca), marmura (Chiscau, Baita, Vascau), calcarele compacte cuartoase (in zona defileului Borz - Soimi, Carpinet, Chistag). In zona de deal si campie, formatiunile neogene si cuaternare, contin o serie de bogatii naturale cum ar fi lignitul, petrolul si nisipurile bituminoase.

Tuturor acestora se adauga pipele termale (Oradea, Baile 1 Mai, Baile Felix, Rabagani, Tamaseu, Chislaz, Sacueni, Balc, Margita) si apele minerale (Tinca).
Clima In cursul anului, pe teritoriul judetului este frecventa advectia maselor de aer cu caracter maritim, precum si o intensa activitate frontala ceea ce determina cresterea cantitatilor de precipitatii, a nebulozitatii si, in acelasi timp, o atenuare a amplitudinilor termice anuale. Temperatura aerului prezinta mari variatii atat in spatiu cat si in timp.

Repartitia in spatiu a valorilor termice depinde de altitudinea reliefului cu care se gaseste in raport de inversa reciprocitate.
In campie temperatura anuala se mentine in jur de 10,50, pentru ca in zona deluroasa sa scada la 8-100, apoi in zona muntilor josi Ses, Padurea Craiului si Codru Moma la 6-80C si chiar la 2-40C pe culmile inalte ale Bihorului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.