Potentialul turistic in Falticeni si in SE judetului Suceava

Trimis la data: 2010-03-15
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 75
Nota: 7.39 / 10
Downloads: 14
Autor: C9H13NO3
Dimensiune: 6565kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dinamismul, profunzimea şi amploarea transformărilor din toate sectoarele economice şi sociale, se determină, prin modificarea structurilor economice şi al unui sistem diferit de ierarhizare a ramurilor componente în măsura cerinţelor progresului ştiinţifico-tehnic, cu exploatarea întregului potenţial de resurse şi sporirea eficienţei, cu exigenţele îmbunătăţirii calităţii vieţii contemporane.
Au loc, totodată, schimbări majore în modelele de creştere economică prin orientarea spre tipurile şi domeniile dezvoltării durabile, globalizării şi integrării.

În acest context, turismul se manifestă ca o componentă aparte a economiei, cu o prezenţă tot mai activă în viaţa economică şi socială, cu o participare semnificativă la dezvoltarea generală şi nu în ultimul rând, ca model al globalizării şi factor al dezvoltării durabile.Turismul reprezintă un fenomen economico-social propriu civilizaţiei moderne, puternic impus în viaţa societăţii şi ca atare, aflat într-o relaţie tot mai intensă cu aceasta.

Astfel, tendinţele înregistrate în evoluţia economiei mondiale, atât cele pozitive exprimate de sporirea producţiei şi, pe această bază, a prosperităţii generale, de intensificare a schimburilor internaţionale şi lărgirea cooperării dintre state, de industrializare şi terţializare, cât şi cele negative precum crizele sau perioadele de recesiune economică, extindera sărăciei şi şomajului, inflaţia, deteriorarea mediului au influenţat cantitativ şi structural activitatea turistică, stimulând călătoriile şi diversificând orientarea lor spaţială.

De asemenea, faptul că turismul se adresează unor segmente tot mai largi ale populaţiei, că raspunde pe deplin nevoilor materiale şi spirituale ale acesteia s-a reflectat în intensificarea circulaţiei turistice, imprimând fenomenului unul dintre cele mai înalte ritmuri de creştere.

Rezultatul dezvoltării sale, turismul este datorat de potenţialul său complex, atât natural cât şi antropic, ce are implicaţii profunde asupra dinamicii economiei şi societăţii, asupra relaţiilor redate prin imaginea ce o crează atât pe plan intern dar mai ales extern, la nivel de stat, regiune, zonă, localitate.

Turismul se situează în prezent printre cele mai de seamă componente ale economiei mondiale, participând cu aproape 12 % la realizarea produsului mondial brut, cu circa 8 % la ocuparea forţei de muncă, fiind cel mai important capitol al comerţului internaţional şi mobilizând circa 11 % din cheltuielile de consum ale populaţiei. Cu toate acestea, nu pot fi neglijate efectele negative generate de dezvoltarea sa necontrolată şi necorelată, mai ales, asupra nivelului socio-cultural şi de mediu.

Eforturile pe care le angajează şi efectele pe care le induce, determină interesul ţărilor, autorităţilor guvernametale şi locale, agenţilor economici, tot mai intens, faţă de fenomenul turistic, justifică preocupările pentru cunoaşterea caracteristicilor sale, a factorilor daţi de activitatea şi serviciile din domeniu prin durabilitate dar mai ales printr-o dezvoltare mai acerbă.

Pentru România, care dispune de un bogat şi variat potenţial natural şi antropic, cât şi de o veche tradiţie în organizarea călătoriilor, sunt argumente suficiente pentru înscrierea turismului autohton în ramurile de bază ale economiei naţionale, dar şi de brand în imaginea turistică internaţională.

Cercetarea ştiinţifică a fenomenului turistic integrează o arie tematică largă, în clarificările conceptuale ale tendinţelor de evoluţie şi formelor de manifestare, a impactului său, referindu-ne la lucrarea de faţă, in plan economic. Toate acestea se bazează pe utilizarea unei varietăţi de surse informative, a unui instrumentar de cercetare din care nu lipsesc modelele statistico-matematice.

Din marea diversitate a problemelor pe care le implică organizarea şi desfăşurarea turismului, domeniu complex, ce se datorează de fapt unei abordări complexe, demersul nostru le-a reţinut doar pe cele considerate fundamentale pentru înţelegerea impactului sau în dezvoltarea economică, într-un studiu de caz realizat pe municipiul Falticeni si partea SE a judetului Suceava.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.