Povestea codrului - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-03-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.45 / 10
Downloads: 0
Autor: Mocanu Gabriela
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin originea mitologica straveche a unora dintre simbolurile lui Eminescu, s-ar putea asadar sa se explice mai intai de ce viziunea lui poetica sentimentul contopirii cu natura este totodata un sentiment erotic, elementele naturii nefiind evocate niciodata ca un cadru liric, ci ca expresiile unui ideal de iubire nepieritor, care face din insusi sentimentul iubirii un ideal uman suprem, in locul adorarii divine"
Poezia "Povestea codrului" a fost redactata in Convorbiri literare, la 1martie 1878 si reprezinta o descriere simbolica a codrului .Codrul devine motiv literar si accede catre atibute personificatorii, incat ajunge sa fie ridicat de eul liric la rangul de voievod.Acesta i se adreseaza codrului ca unui sfetnic si ii divulga dorintele fiebinti ale spiritului sau. Asa cum titlul insusi indica, eul liric implementeaza acestui text liric, particularitatile unei povesti, a carei figura centrala este codrul.

Intentia eului este sa omagieze maretia si splendoarea codrului, interpelat cu nomenclatura de imparat.Slava acestei regalitati vegetale este preamarita de afectul eului care este sedus de farmecul pe care acesta il emana imprejurul cetatii naturii "imparat slavit e codrul".Arborescenta genealogica este pronuntata de multitudinea neamurilor care se reunesc la poalele codrului, asemenea unei closce cu pui.Aceasta germinatie arborifera isi duce existenta mai departe, continuand ciclul de perpetuare, fructificandu-se in rondul naturii, un aport semnificativ avandu-l implicarea afectiva a mariei sale, codrul.

Fiind pe domeniul regatului sau, aceasta capetenie silvestra isi revarsa mila peste miile de neamuri ce i se alatura in armonizarea vegetatiei cu natura, incat toate infloresc sub vraja peisagistica si sfintita de insasi prezenta imparatului. Puterea de admiratie asupra astrilor ceresti "luna, soare si luceferi", este pronuntata de semantica enuntului "el le poarta in al lui herb".Fascinatia pe care o insera codrul intregii naturi este revelata si de amfitrionii celestului, care cu a lor lumina invaluiesc codrul cu mantoul florescentelor.

Aceasta regalitate este slujita de suita de dame si de "curteni din neamul Cerb".Codrul este centrul universului vegetativ si aici, in cetatea fortificata de arbori, imparatul este informat de supusii sai despre vestile care circula prin cetate, in special de "iepurii cei repezi", cu statutul de crainici.Dupa ce isi desfasoara activitatile administrative, codrul se invredniceste sa-si astampere setea de cultura, ascultand concertul muzical al filomelei, cea care conduce si orchestra, pribegind langa susurul izvorului, ale caror unde soptesc povesti.Implementat in peisagistica apelor, codrul vizualizeaza limanul florilor "ce cresc din umbra", peste a carui tronson se cuibaresc la lumina solara "bejanii de albine " dar si "armii grele de furnici".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.