Povestea lui Harap-Alb - Tema si viziunea despre lume intr-un basm cult studiat

Trimis la data: 2014-07-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: mrspykkke
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Povestea lui Harap-Alb" este creatia unui scriitor de geniu, care s-a inspirat din folclorul romanesc atat de bogat, intr-o perioada in care si alti clasici ai literaturii romane, inclusiv Eminescu, au scris basme, dupa modelul basmelor populare. Basmul lui Creanga, respecta tiparul basmelor populare, in privinta temelor, a motivelor, a simbolurilor.
Tema basmului lui Creanga este, ca si in basmele populare, lupta intre bine si rau, care se incheie cu victoria binelui. Si motivele sunt asemanatoare cu cele din basmul popular:
motivul imparatului cu trei feciori ( Craiul ), motivul imparatului cu trei fete ( Imparatul Verde ), motivul mezinului superior fata de fratii sai mai mari, drumul initiatic, probele de curaj, supunerea prin viclesug a eroului de catre personajul malefic, personajele ajutatoare ( Craiasa Albinelor, Craiasa Furnicilor, Calul, Sfanta Duminica ), animalul vorbitor ( Calul ), cucerirea frumoasei si nunta din final, ca rasplata a eroului.

Basmul lui Creanga este un basm cult, pentru ca are un autor cunoscut. In plus, Creanga apeleaza la descrieri, la portrete, ceea ce nu se regaseste in basmele populare. De asemenea, el apeleaza si la "fabulosul umanizat ( G. Calinescu ), in sensul ca cei 5 monstrii "simpatici" ( G. Calinescu ) seamana cu humulestenii lui Creanga: beau, mananca si se veselesc. Se mai poate spune ca Harap-Alb nu este un fat frumos din basmele populare, cu puteri misterioase si calitati magice.
Perspectiva narativa este obiectiva, in sensul ca naratiunea se face la persoana a 3-a, si ca scriitorul isi exprima astfel, conceptia sa despre viata, lume. Uneori scriitorul se exprima direct si face impresia ca este participant la aventura eroului.

Cat priveste relatiile temporale si spatiale, acestea sunt magice, ca in basmele populare, atemporalitate si aspatialitate: povestea se petrece in vremuri "tulburi" si cei din imparati locuiau la capetele lumii.Mijloacele de caracterizare a personajului principal sunt cele clasice: directe si indirecte. Uneori scriitorul, sau alte personaje, il caracterizeaza direct pe erou, iar o caracterizare ampla se face prin descrierea intamplarilor, redarea vorbelor.

Harap-Alb este fiu de crai, pornit in lume sa-si faca un rost in viata. El paraseste adapostul parintesc, ocrotitor, cade victima viclesugului Spanului, isi schimba statutul social devenind sluga acestuia, trece prin trei prode de curaj, se imprieteneste cu diferite fiinte cu puteri magice, iar in final, capata imparatia si o ia de nevasta pe fata imparatului Ros.Scriitorul il caracterizeaza direct spunand despre el ca este "boboc in felul sau", adica naiv, inocent, fara experienta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.