Povestea lui Harap-Alb - apartenenta la specia de basm cult

Trimis la data: 2015-09-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 0
Autor: jocker.thegodfather_
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Povestea lui Harap-Alb reprezinta un basm cult creat de Ion Creanga,opera care contureaza si combina diverse elemente populare dar care sunt prezentate o maniera specifica basmului cult.
Basmul reprezinta o specie a genului epic,in proza sau in versuri in care realul se imbina cu fabulosul,binele se confunda cu realul,victoria finala apartinand binelui. Basmul creat de Ion Creanga este scris in proza,ceea ce poate duce la o abordare cu totul si cu totul obiectiva,personajele actionand in aproape liber in deplinatatea trasaturilor respective. Basmul incepe cu existenta a doi frati respectiv Craiul si Imparatul Verde,amandoi lideri ale unor tinuturi departate unul de celalalt. Craiul avand 3 feciori,insa Imparatul Verde avea numai fete si nu avea regent la tron asa ca acesta a trimis o scrisoare Craiului pentru a trimite pe unul din fii sai sa carmuiasca in tinutul impara.....
Craiul avand 3 feciori,insa Imparatul Verde avea numai fete si nu avea regent la tron asa ca acesta a trimis o scrisoare Craiului pentru a trimite pe unul din fii sai sa carmuiasca in tinutul imparatului. In acest sens se observa un motiv al basmului cult si anume lipsa de mostenitori legitimi ai tronului,care ar putea fi explicata prin mitologia greaca,unde existase pe pamant numerosi fii nelegitimi ai zeilor care si-au construit propriul lor regat,prin acest lucru putem sa spunem cum ca naratorul isi expune parerea privind inutilitatea legitimitatii si dorinta punerii in valoare a persoanelor capabile,aceasta dorinta a creatorilor de basme,poate fi explicata caci prin creea propriilor lumi,acestia creeaza tot ceea ce este bine sau ceea ce ar dori,

o lume idilica,care desi nu s-ar potrivi acestei specii literare din diverse motive bine intemeiate si argumentate,tin sa spun cum ca in fiecare basm este zugravita sau incercata reprezentarea unei lumi idilice. Observam de asemenea cum ca apare cifra trei cifra magica specifica basmelor culte,care in numerologie inseamna cer iar cerul poate fi privit drept raiul,iar prin faptul cum ca,dupa cum vom vedea in continuare,din trei frati doar mezinul va putea sa treaca de proba podului,incercarea aleasa de tatal lui,multi sunt suncei care dorex sa paseasca in rai insa doar cei merituosi vor trece,deci practic cifra trei in contextul basmului,exprima reusita mezinului.

Dupa ce craiul primeste vestea de la fratele sau,fiul cel mare doreste sa plecem,acesta dupa ce s-a pregatit de plecare a trebuit sa treaca podul,simbol care conform lui Mircea Eliade De la Zamolxis la Gingis-Han sugereaza trecerea dintre lumi,respectiv pentru mezin va reprezenta trecerea de la statutul de print,titlu fara valoare.deoarece nu poseda calitatile cerute pentru a fi rege si va pleca pe drumul care-l va transforma in rege.

Fiul cel mare trece podul insa este intampinat de un urs iar fiul cel mare se intoarce esuand,al doilea fiu de crai incearca si esueaza cand se intalneste cu ursul,pe urma,mezinul doreste sa i se ofere sansa de-a incerca si el,insa nu inainte ca acesta dupa ce tatal sau il mustra pe toti pentru esecul fratilor sai si in timpul mustrarii Craiul foloseste zicala Aparama de gaini ca de cani nu ma tem prin aceasta zicala observam cum ca apare gaina care la popoarele galice acesta era simbolul subtil al razboinicului si mai ales aducatoare de ploaie,care in Biblie in timpul exodului evreilor din taramul Egiptului.

s-a infatisat ub forma de mana cereasca roditoare,adica puterea divina,iar cainele in misticism inseamna dusman deci cu alte cuvinte autorul incearca sa ne spuna cum ca deseori dusmanul adevarat nu sunt cei dinafara,cand defapt adevaratii dusmani sunt cei dinauntrul nostru,adica temerile noastre,orgoliile nostre si un adevarat razboinic dupa cum vom vedea nu este cel fara defecte ci cel care si le insuseste si le invinge devenind cirtuti astfel.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.