Povestea lui Harap-Alb - comentariu literar

Trimis la data: 2015-07-28
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.44 / 10
Downloads: 0
Autor: justlikethis
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conform aprecierii criticilor literari, Ion Creanga este un "scriitor poporal" iar Tudor Vianu il aseamana cu Francois Rabelais, scriitor francez care, prin "fabulatia enorma", prin instinctivitatea personajelor sale, prin "umorul abundent" si prin oralitatea stilului, este determinat sa utilizeze "zicerile tipice ale poporului" si sa creeze asociatii inedite de cuvinte.Astfel, se creeaza impresia de viata reala, prin umanizarea fantasticului.
O opera din cadrul universului de creatie a scriitorului humulestean care merita atentia noastra este "Povestea lui Harap-Alb".Avand in vedere ca in opera lui Ion Creanga este valorificat conceptul de basm, este relevant sa precizez caracteristicile acestei specii a genului epic, si anume:existenta cliseelor lingvistice (initiale, mediene si de final), aparitia temei confruntarii dintre bine si rau, a motivelor specifice (cifrele magice, probele, superioritatea mezinului,

imparatul fara urmas, personajele ajutatoare, calatoria peste mari si tari, transfigurarea, respectiv recunoasterea eroului, pedeapsa si casatoria), timpul si spatiul nu sunt delimitate, accentul cade pe supranatural, aparitia personajelor pozitive si negative, deznodamantul fiind, intotdeauna, unul fericit. Un alt aspect semnificativ este caracterul cult al basmului, aceasta coordonata verificandu-se datorita prezentei urmatoarelor elemente:naratiunea este specifica, dramatizarea facandu-se prin dialog, iar individualizarea, prin detalii;

eruditia paremiologica, indusa prin proverbe si zicatori preluate din fondul intelepciunii populare;, umanizarea fantasticului, deoarece apar personaje cu un limbaj, un comportament si o mentalitate similare oamenilor din realitate; nota comica ce deriva din diferite porecle si pasaje hilare; oralitatea stilului, prin care se creeaza impresia ca naratorul ni se adreseaza noua, cititorilor, in mod direct; basmul cult este rezultatul creatiei unui singur autor cunoscut.

Titlul operei are o dubla semnificatie, in sensul ca, datorita cuvantului "poveste" intelegem ca modul predominant de expunere este naratiunea si, totodata, observam ca accentul cade pe evolutia eroului, numele de "Harap-Alb" confirmand dubla identitate a eroului-cea reala, de fiu de crai si cea aparenta, care are legatura cu statutul de sclav.
Privind incipitul basmului, observam ca autorul apeleaza la structura "Amu' cica a fost odata", inlocuind-o pe cea clasica din basmele populare.

Pe parcursul lecturii, ni se face cunostinta cu protagonistul basmului, acesta fiind testat de doua personaje ce apeleaza la tehnica disimulatiei pentru a proba generozitatea, respectiv curajul eroului.Astfel, "batrana" devine un echivalent al destinului, deoarece cunoaste viitorul fiului de imparat, podul pe care trece mezinul, lasand in urma imparatia tatalui sau fiind o punte de legatura intre copilarie si maturitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.