Povestea lui Harap Alb - consideratii generale

Trimis la data: 2012-10-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 7.98 / 10
Downloads: 0
Autor: cornacel_adrian
Dimensiune: 15kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sub raportul viziuni epice atat de originale al bogatiei imagistice si al diversitatii stilistice ,Povestea lui Harap-Alb reprezinta un moment de apogeu in creatia artistica a lui Ion Creanga.Publicat in revista Convorbiri literare in numarul din 1 septembrie 1877 basmul cult Povestea lui Harap Alb confirma existenta unui fenomen de original de sintetizare a componentelor esentiale ale literaturi romane a potentialului expresiv al limbii.Ideea va fi consolidatade afirmatia lui Tudor vianu dupa care "in Ion Creanga poporul a devenit artist suveran ".
El nu e un simplurapsod popular ci "unul dintre ceil main desavarsiti artisti ai limbi romane.Episoadele basmului se inlantuie armonios intrun tot unitar cu o compozitie clara si fireasca .Fabulosu-l se impleteste cu realul eliminandu-se aproape complet miraculosul si irealitatea atat de prezente in basme .Permanent autorul evoca o lume taraneasca autentica dandui o tema picturala de fabulos popular stilizand-o cu mijloacele proprii basmului.

Construit pe schema unui roman cavaleresc medieval basmul Povestea lui Harap Alb se infatiseaza ca o naratiune obiectiva ,dominata epic in care accentual cade pe intamplarile eroului "Eroul trebuie sa ajunga imparat pe treapta plenitudinii saale umane ,nu inainte de a dovedi ca a adunat suficienta experienta de viata .Aceasta nu se dobandeste pe cai netede ci main degraba parcurge un traseu cu denivelari tensionate .
Peripetiile eroilor drumurile lor sunt lectii fundamentale de viata in urma carora ies edificati ,proiectati calitativ pe o orbita superioara a devenirii lor .

Intamplarile lui Harap Alb sunt tot atatea "explorari in lumea misterului existentialpe care eroul si-l insuseste treptat , o data cu depasirea fiecarui stadiu cucerit ".
Profund cunoscator al folclorului nostrum si neintrecut pana astazi in ordinea adancimii interceptive a literarturii populare Creanga nu se prezinta in ipostaza unui culegator de folclor sau prelucrator de povesti populare ,in felul lui Slavici ,de exemplu .El este inainte de toate un artist care ofera povestirii o aureola inefabila devenind cum sustine Clinescu -un mare prozator-.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.