Povestea lui Harap-Alb caracterizare

Trimis la data: 2014-02-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: gananau1992
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Specie de mare intindere a epicii literare basmul este o naratiune in proza, in care intamplarile reale se imbina cu cele fantastice, armonizare din care reiese principalul mijloc artistic al acestei creatii, fabulosul. Personajele basmului sunt fiinte imaginare, inzestrate cu puteri supranaturale, ce intruchipeaza binele si raul, din a caror confruntare iese invingator intotdeauna binele. Spatiul si timpul de desfasurare a actiunii sunt fantastice, specificul mitologic fiind ilustrat prin cifre specifice si obiecte cu puteri magice.
Personajul principal din basmul cult ''Povestea lui Harap-Alb'', este Harap-Alb, care participa activ la toate momentele actiunii si intruchipeaza fortele binelui. Este un personaj imaginar, inzestrat cu puteri fabuloase si constituie modelul moral al romanului dintotdeauna. Inca din titlu se specifica, direct numele eroului pozitiv, Harap-Alb si indicat ipostaza de personaj fabulos, aceea de imparat.

Trasaturile personajului reies, indirect, din faptele si intamplarile la care participa, din relatiile sale cu celelalte personaje, precum si din vorbele si gandurile eroului. Harap-Alb porneste la drum entuziasmat, nestiind ce il asteapta, fiind dominat de o incredere oarba in el insusi ca va reusi acolo unde ceilalti doi frati ai sai, nu au reusit. Portretul moral este definit cu ajutorul actiunii si personajul care ii dezvaluie naivitatea si increderea oarba in oameni.

El se lasa pacalit de aparente si nu face diferenta dintre frumusetea fizica si cea interioara. Cu ajutorul Sfintei Duminici si de-a lungul timpului aceasta intelege si reuseste sa ajunga ''om''. El demonstreaza nu numai celorlalti ca este vrednic de statutul de imparat ci si de sie insusi. Voinic si increzator, Harap-Alb pleaca s-o ia pe fata imparatului Ros si modul de cinste si corectitudine, el o aduce Spanului, desi fata ii era draga.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.