Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga

Trimis la data: 2015-11-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: adi58
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Basmul este specie epica populara sau culta in care se povestesc intamplari fantastice ale unor personaje imaginare (feti -frumosi,zane,animale,pasari nazdravane,etc) aflate in lupta cu fortele malefice ale naturii sau societatii (balauri,zmei,vrajitoare,etc).Personajele au valori simbolice intruchipand binele si raul.Lupta dintre bine si rau se incheie prin Victoria binelui asupra raului.Timpul si spatial nu este precizat.Specific basmului sunt anumite expresii, anumite cifre si obiecte magice.
Harap Alb nu este un erou voinic ci un erou vrednic.Evolutia lui sugereaza conceptia despre lume a scriitorului.
Titlul sugereaza conditia dubla in care se afla eroul pacalit de span: harap inseamna sluga iar alb sugereaza originea nobila a mezinului. Naiv,eroul este pacalit de spanul care-l transforma din nepotul imparatului Verde in sluga spanului, spre nedumerirea fetelor imparatului Verde care il simpatizau.Pentru ca a jurat pe palos sa-l slujeasca pana cand va muri si iar va invia si pentru ca avea o educatie aleasa,mezinul este credincios spanului si isi respecta cuvantul dat.

Momentele subiectului
In expozitiune aflam o stare de echilibru in care un crai avea 3 feciori si la celalalt capat al lumii traia un frate mai mare,Verde imparat care avea numai fete.
Intriga inseamna tulburarea echilibrului prin scrisoarea pe care Verde imparat o trimite fratelui sau rugandu-l sa-I trimita pe cel mai vrednic dintre fiii lui ca sa-l lase mostenitor.
Desfasurarea actiunii incearca sa restabileasca echilibrul .Craiul isi supune baietii la un test,imbracandu-se in urs si iesindu-le in in fata de sub un pod.Doar mezinul trece testul ajutat de Sfanta Duminica .

Ea l-a sfatuit sa ia hainele,armele si calul cu care tatal sau a fost mire.Calul care vine la tava cu jaratec are puteri supranaturale(vorbeste,zboara) va devein tovarasul si sfatuitorul eroului.Dupa testul cu podul,craiul ii da sfaturi mezinului de a se vferi de omul span si de omul ros si ii daruieste pielea de urs.
Dup ce se rataceste in padurea labirint,intalneste de 3 ori un om span pe care pana la urma il ia ca sluga,incalcand sfatul parintesc.Naivitatea cu care mezinul se incfrede in span si coboara in fantana il va costa pierderea insemnelor despre originea lui si a libertatii.

Mezinul capata numele care va da si titlul basmului si jura pe palos credinta spanului pana cand va muri si iar va invia. Rautatea spanului il va supune la multe probe dificile pe mezin.Ducerea la bun sfarsit a acestora demonstreaza calitatile pe care trebuie sa le aiba un imparat:curaj,intelepciune,bunatate.Acestea sunt probe ale initierii mezinului .El trebuie sa aduca salati din Gradina ursului,pietre pretioase din Padurea cerbului sip e fata imparatului Ros. Primele doua probe le trece cu ajutorul unor obiecte magice primate de la Sfanta Duminica. A treia proba presupune mai multe serii de probe (triplicarea) si este o alta etapa a initierii care presupune mai multe ajutoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.